Триває робота Фестивалю інноватики. Під час чергової дискусійної панелі говорили про розвиток регіональної мережі інноваційного середовища Sikorsky Challenge. Сьогодні працює вже 13 кластерів в Україні та 5 – в інших країнах світу. Під час зустрічі підписали меморандум і з Закарпатським регіоном, який став 14-м представництвом платформи Sikorsky Challenge. Ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський наголосив на важливості розширення мережі стартап-шкіл:

«Сьогодні до нас приєднується 14-й кластер – з Ужгорода. Для нас дуже важливо передати досвід, напрацьований в інноваційному середовищі Sikorsky Challenge, в регіони, де місцева влада, місцевий бізнес, місцева наука й місцеві університети хотіли б об’єднуватися для спільних дій з метою інноваційного розвитку своїх регіонів. Ми дуже раді, що в цілому ряді регіонів ця робота вже є досить успішною».

Заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Віталій Цвігун зі свого боку наголосив, що його рідний край багатий на винахідливих, працьовитих людей, тому школа інноватики стане центром інтелектуального потенціалу Закарпаття:

«У нас є чудовий Ужгородський університет, у нас є потужні виробничі майданчики – це сузір’я світових брендів і найпотужніші виробництва, які експортують товар. Сьогодні ми підписали меморандум із Sikorsky Challenge між облдержадміністрацією та Агентством регіонального розвитку Закарпаття щодо створення наукового середовища, яке теж має на меті – за прикладом Sikorsky Challenge – розроблення, створення й реалізацію проєктів. Ми дуже сподіваємось, що це буде мати великий успіх, бо потенціал Закарпаття дуже великий: там працьовиті люди, розумні наукові кадри, перспективні спеціальності. Sikorsky Challenge – це приклад того, як досягати цілі й будь-яку успішну ідею втілювати у реальний бізнес-проєкт».

Інна Малюкова – керівник проєкту Українська мережа стартап шкіл «Sikorsky Challenge» переконана: скрізь у центрі інноваційних середовищ є університети. Тому що там десятки тисяч молодих людей, які прагнуть відбутися як успішні інноватори, й значною мірою цей успіх залежить від політики керівництва вишів:

«Чому саме в конкретних університетах відкриваються стартап-школи? Це індивідуальна робота або проректора, або ректора, і до нас долучаються нові люди, які розділяють наші цінності. А цінності єдині – зробити інноваційну систему двигуном розвитку економіки. Тому ми сьогодні створюємо інноваційні кластери, де навколо університету об’єднуються і влада, і громадські організації, і бізнес».

Тема розширення мережі стартап-шкіл в Україні є важливою віхою розвитку інноватики, яка може стати потужним поштовхом для зміни економіки держави. Саме тому присутнім на обговоренні цього питання був і в. о. міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет. Ще й до того ж урядовець – колишній випускник Київської політехніки:

«Для мене як випускника КПІ висока честь бути у своїй альма-матер. Мене вражає те, як стрімко розвивається Фестиваль інноваційних проєктів Sikorsky Challenge. З 2012 року зростає кількість інвесторів і майже втричі щороку зростає кількість і обсяг інвестицій в ті стартапи, які сьогодні реалізовані в рамках фестивалю Sikorsky Challenge. Я мало знаю галузей і стартап-майданчиків, які на сьогодні спроможні дати такий результат. 30–40% фінальних проєктів конкурсу Sikorsky Challenge форматується як уже готовий стартап-проєкт, тоді як світова цифра становить десь 12–15 %. Це свідчить, що сьогодні Україна багата талантами, ідеями, і все це гуртується навколо університету – це дуже добре. Мене дуже тішить, що КПІ не просто веде Sikorsky Challenge – він транслює його на регіони, і це ще раз підтверджує головну роль університетів у розвитку держави, в розвитку економіки, у впровадженні наукових результатів.

На завершення зустрічі ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський додав:

«Наша мрія полягає в тому, щоб, об’єднуючи регіональні кластери, побудувати єдину національну інноваційну систему і допомогти країні переорієнтувати свою економіку із сировинної на високотехнологічну. Тому ми крок за кроком намагаємося йти в цьому напрямі й сподіваємося, що Україна стане розвиненою, високотехнологічною, інтелектуально потужною країною світу».

Дата події