Незвичайна група розпочала 25 червня заняття в Стартап-школі "Sikorsky Challenge". Це не студенти, аспіранти та підприємці-початківці, як зазвичай, а співробітники  виконкому Криворізької міської ради,  керівники та науковці Криворізького національного університету та Науково-дослідного гірничорудного інституту, очільники громадських організацій та бізнесових структур Кривого Рогу – усього тринадцять  осіб.

"Мета цього проєкту – створення інноваційної екосистеми міста Кривий Ріг, – розповіла   директорка  Стартап-школи "Sikorsky Challenge" Інна Малюкова. – Це місто, вирішальну роль в економіці якого відіграють підприємства з видобутку та переробки залізорудної сировини, а також заводи з обслуговування основного виробництва. Тобто, його потенціал фактично визначається однією містоутворюючою галуззю, якою є чорна металургія. Якщо вона занепадає, швидко занепадає все місто, і люди починають його залишати. Тому потрібно створити умови, в яких розвиватиметься інноваційне підприємництво, а відтак економіка міста стане багатофункціональною. Це, своєю чергою, забезпечить появу нових робочих місць і дозволить залучати до інноваційної діяльності молодих людей, які прагнуть спробувати власні сили у бізнесі".

Ідею організації такого інноваційного середовища підтримала міська влада. Власне, після презентацій Стартап-школи "Sikorsky Challenge", які провели в місті Інна Малюкова і проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського з наукової роботи Віталій Пасічник, вона й виступила ініціатором створення такої школи в  Кривому Розі.

Виходячи з поставленого  завдання, організатори школи  запропонували, щоб воно  розпочалося саме з підготовки менеджерів. Звісно, програма навчання адаптована під саме цей контингент. Як пояснила Інна Малюкова, так робиться завжди: жорсткої та єдиної для всіх слухачів програми в Стартап-школі немає. До того ж, і люди на навчання приходять з дуже різною підготовкою та досвідом, отож і підходи до їх підготовки мають бути різними. До речі, це враховується і при формуванні навчальних груп. Склад першої криворізької групи – яскраве тому свідчення. 

Слухачі займатимуться тричі на тиждень по чотири години у другій половині дня. Завершиться навчання презентацією бізнес-проєктів слухачів. Поки що планується, що вона відбуватиметься в онлайн-режимі. Кращі з представлених робіт організатори мають намір представити на щорічному конкурсі інноваційних проєктів у рамках Фестивалю "Sikorsky Challenge" в Києві. Починаючи з вересня також планується розпочати навчання студентів, викладачів, підприємців міста, але лише тих, які матимуть власні ідеї щодо їх перетворення на стартапи. Стартап-школа працюватиме на базі Криворізького національного університету. Вона стала тринадцятим членом мережі Стартап-шкіл "Sikorsky Challenge", засновником і центром якої є Стартап-школа КПІ.

До речі, й перші слухачі також на навчання прийшли з власними проєктами. Підприємці – з такими, які можна реалізувати шляхом створення відповідних підприємств, представники міської влади – з проєктами соціального спрямування та щодо розвитку комунального господарства. "Серед останніх,  –  розповідає Інна Малюкова, – проєкти з вирішення транспортних проблем міста, розвитку міської будівельної галузі, створення сучасних дитячих майданчиків тощо".

Ну а перше заняття  з першою групою слухачів Стартап-школи "Sikorsky Challenge" провів директор бізнес-інкубатора BeNextIT (Ізраїль), співзасновник Стартап-школи та Інноваційного холдингу "Sikorsky Challenge" Ігор Пеєр. Учасники розглянули дві теми, які визначатимуть не лише основний  напрям їхнього навчання на найближчі тижні, але й, можливо, усієї подальшої їхньої діяльності: "Інноваційний вектор розвитку економіки"  та "Стартап як основний інноваційний вектор".

Дмитро Стефанович

Дата події