Представники Фонду цивільних досліджень та розвитку (ФЦДР) CRDF Global (США) запропонували впровадити в КПІ розроблений його фахівцями у співпраці з експертами з кібербезпеки та за підтримки Офісу з координації допомоги в Європі та Євразії Державного департаменту США безкоштовний онлайн-курс з кібергігієни "Базові правила безпеки у цифровому середовищі".

Такий курс уже читається студентам чотирьох українських університетів, тож КПІ ім. Ігоря Сікорського стане в цьому переліку п'ятим.

Дотримання кібергігієни, тобто базових правил цифрової безпеки при роботі у світовій мережі та використанні різноманітних сервісів, що їх пропонують сучасні технології, нині стає питанням безпеки людини. Адже кількість інтернет-шахрайств, фактів втручання в особистий простір, поширення неправдивих відомостей тощо нині набуває рис епідемії. Тож кібергігієна вже стала не лише актуальною темою обговорення в суспільстві, а й предметом вивчення та вироблення правил її використання. Пропонований курс дозволить студентам дізнатися про основні загрози в цифровому просторі, зрозуміти, яка інформація є головною метою хакерів та засвоїти основні рекомендації щодо захисту власних даних, а також безпечного користування електронними пристроями та інформаційними ресурсами.

Обговоренню практичних аспектів впровадження курсу було присвячено зустріч представників CRDF Global і КПІ, яка в онлайн-режимі відбулася 28 жовтня. Участь у ній з боку нашого університету взяли директор Фізико-технічного інституту, який готує в тому числі й фахівців з питань кібербезпеки та захисту інформації, Олексій Новіков і заступник керівника департаменту міжнародного співробітництва Євген Поліщук, а з боку ФЦДР – заступник менеджера програми з кібербезпеки його Представництва Михайло Верич і його співробітниці Ірина Цивковська та Ольга Гапоненко. 

"Курс читається не лише в Україні, але й в шести балканських країнах та Молдові, – розповів Михайло Верич на початку зустрічі. – Ми плануємо впроваджувати його також у Грузії, Білорусі (звісно, ми будемо зважати на те, як складатиметься там ситуація) та в інших пострадянських країнах".  Окрім того, за його словами, серед напрямів сьогоднішньої діяльності Фонду – сприяння поліпшенню кіберзахисту державних інституцій України та  надання їм у цьому відповідної допомоги, організація навчання правил безпеки в цифровому середовищі для державних службовців тощо. Тому початок  співпраці в цьому напрямі для КПІ може бути дуже перспективним. Причому перспективним не лише з точки зору впровадження конкретної стислої програми з кібергігієни, а й започаткування партнерських відносин за ширшою тематикою, що може цікавити обидві сторони. Як зауважив один із учасників зустрічі, ця програма може стати "точкою входження" в подальше широке співробітництво.

Варто додати, що доволі плідні контакти CRDF Global з КПІ ім. Ігоря Сікорського вже відбувалися. Про них нагадав Олексій Новіков: це й переможна участь наших студентів у хакатонах та деяких інших його проєктах, і участь Фонду в організації, проведенні та відзначенні переможців одного з фестивалів "Sikorsky Challenge" та інші. Серед напрямів, які могли б бути потенційно цікавими для розбудови подальшої співпраці й отримати серйозний розвиток, – сприяння з боку CRDF Global виданню нещодавно заснованого ФТІ журналу "Theoretical and Applied Cybersecurity" (публікації якого, до речі, безпосередньо стосуються широкого кола проблем кібербезпеки), допомога в отриманні доступу до профільних навчальних курсів та спеціального програмного забезпечення для студентів профільної спеціальності 125 "Кібербезпека" та інші.

Наступним кроком для організації імплементації онлайн-курсу "Базові правила безпеки у цифровому середовищі" має стати підписання відповідного меморандуму, який готуватимуть фахівці обох сторін, та вирішення питання щодо початку навчання. Швидше за все, студенти отримають змогу долучитися до нього з початку наступного семестру. Ті, хто пройде всі модулі онлайн-курсу (їх усього 11) і складуть фінальний тест, отримають іменні сертифікати. Окрім того, слухачам, які дадуть щонайменше 80% правильних відповідей на запитання тесту, CRDF Global обіцяє вручити подарунки (gift-cards) на відзнаку успішного завершення курсу. Утім, це питання майбутнього, а поки що організатори з обох сторін вирішуватимуть  питання суто технічні. Головне, що досягнуто принципового порозуміння щодо співпраці.

 "Як видно з назви, курс цей більше орієнтовано на студентів, які навчаються за технічними спеціальностями, не пов'язаними безпосередньо з комп'ютерною інженерією,  або за гуманітарними напрямами, – прокоментував підсумки зустрічі директор Фізико-технічного інституту Олексій Новіков. – Останніми роками CRDF Global активно впроваджує у свою діяльність освітню компоненту в галузі кібербезпеки та активно співпрацює в цій царині з органами державної влади та університетами України. Тож і пропонована співпраця може мати розвиток і за більш спеціалізованою тематикою, спрямованою на студентів спеціальності 125 "Кібербезпека". Тим більше, що студенти ФТІ вже брали участь у деяких хакатонах та інших заходах у галузі кібербезпеки, організованих Фондом, а одна з наших студенток навіть здобула перемогу в такому конкурсі й як переможниця відвідала університет-партнер CRDF Global, який готує фахівців з кібербезпеки, у США.

Довідково. CRDF Global (Фонд цивільних досліджень та розвитку США) – незалежна некомерційна організація, діяльність якої спрямована на розвиток безпеки, захисту та стабільності у світі через науку та інновації. Організацію засновано 1995 року Національним науковим фондом США (NSF) з метою сприяння міжнародному науково-технічному співробітництву через надання грантів, технічних ресурсів та проведення навчання для науковців, дослідників, інноваторів. Центральний офіс  CRDF Global розташовано в м. Арлінгтон (Вірджинія, США). 

Дата події