Учені КПІ оприлюднили результати дослідження особливостей наростання другої хвилі пандемії СOVID-19 у серпні цього року. Ситуація набуває несподівано зростального й затяжного характеру. Системі охорони здоров’я України й суспільству загалом у липні – серпні 2020 року не вдалося зупинити наростання пандемії, що спричинило неочікувано високий рівень щоденно інфікованих, який монотонно наближається до позначки 2 000 осіб. У ряді регіонів України процес поширення СOVID-19 почав набувати неконтрольованого характеру. Водночас показник смертності від коронавірусної хвороби в Україні є порівняно невисоким проти інших країн Європи й перебуває на рівні 2,5 %. Це пояснюється тим фактом, що, попри зростання кількості ПЛР-тестувань, виявляють більше безсимптомних або легких випадків хвороби, якщо порівняти з березнем – квітнем 2020 року.

Показано, що коефіцієнт кореляції між кількістю щоденно проведених ПЛР-тестів і кількістю щоденно інфікованих осіб є досить високим (К=0.863). За умови збереження характеру зростання кількості ПЛР-тестів станом на кінець серпня – першу половину вересня 2020 року кількість виявлених хворих може досягти 110–120 тисяч.

Результати прогнозного моделювання поширення хвороби, отримані з використанням множини різних методів, а саме: методу подібності в математичному моделюванні; рекурентної нейронної мережі (LSTM); нейронної мережі Back Propagation (BPNN), показують, що на відтинку часу 17–27.08.2020 прогнозні тренди мають високу волатильність і погіршення співвідношення кількості нових хворих і кількості осіб, що одужали. Кількість щоденно виявлених нових хворих у другій половині серпня може коливатися в діапазоні 1 200–2 200 осіб на день – за оптимістичним сценарієм і 1 300–2 800 – за песимістичним.

У регіональному контексті кількість областей і окремих районів України, що не відповідають карантинним нормам, і далі зростає, маючи виражену тенденцію просування із заходу країни на схід. У 10 областях України й місті Києві перевищено показники виявлення нових хворих, а в деяких з них завантаженість ліжок у лікарнях стає критичною.

Така тенденція поширення коронавірусної хвороби може бути уповільнена лише через повернення до більш жорстких обмежувальних заходів, особливо на початку навчального року. Остаточне подолання хвороби можливе лише в результаті поступової появи колективного імунітету людей та масової вакцинації населення. Над пошуком дієвих вакцин нині напружено працюють дослідницькі центри США, Великобританії, Росії, Китаю та інших країн. За заявами представників цих центрів, уже досліджуються експериментальні зразки вакцин, а практичне застосування винайдених препаратів можливе наприкінці 2020-го – на початку 2021 року.

Дата події