Нещодавно  студентський гурток "Клуб екскурсоводів КПІ" відзначив першу річницю. Попри незначний вік і невелику кількість екскурсоводів-початківців, клуб активно проводить цікаві подорожі Київською політехнікою для школярів, студентів, киян та гостей міста. Як керівник хочу подякувати студентському активу гуртка: Павлу Скидану (ТЕФ), Ілоні Гордієнко (ТЕФ), Віталію Яловітцу (ХТФ), Андрію Мосейку (ФЛ).

Головною метою створення гуртка було бажання розповісти про історичний і сучасний розвиток КПІ ім. Ігоря Сікорського, людей, які навчалися і викладали в університеті, занурити відвідувачів в атмосферу студентського життя та наукових відкриттів. "Мрій, пізнавай, твори" – саме таку формулу успіху пропонуємо відшукати школярам на квест- екскурсії, бо впевнені, що все починається з мрії, яка, набираючи силу Знання та Практики, втілюється в життя творчою людиною. Великі винахідники та вчені пройшли колись свій шлях від мрії до її втілення. Тож у нас теж є мрія – екскурсії, що здатні відшукати нових Сікорських, Корольових і Менделєєвих, а отже, підняти інженерно-технічний, інноваційний напрям розвитку університету. Саме тому і виникла ідея проведення літньої школи для абітурієнтів у рамках Техно-Арт КПІ, щоб показати різні факультети, ознайомити зі спеціальностями і дати можливість учням спробувати свої сили в лабораторіях і майстер-класах.

За рік, що минув, ми встигли розробити три тематичні екскурсії. Організували лекції та поспілкувалися з екскурсоводами Києва на тему створення нестандартних екскурсій, як тримати увагу і чим зацікавити сучасних відвідувачів. Також учасники клубу знайомляться з історією міста, бо, як виявилося, найкращі екскурсоводи Києва – колишні студенти Політеху, що охоче розповідають про таємниці й цікаві місця столиці.

Серед сучасних екскурсоводів триває дискусія, що важливіше: показ чи розповідь? Та в КПІ ім. Ігоря Сікорського є що показати і розказати.  Але як людина, а не керівник гуртка, відзначу: найважливіше  – Любов. Все краще, що в нас є, – проникнуте любов'ю, вона торкається усього: ставлення до життя, до роботи, спілкування, навчання, стосунків з близькими.

Тому, на моє переконання, гарний екскурсовод – не  той, хто багато знає... Багато "знає" і гугл. А той, хто по-справжньому любить те, про що говорить, здатен зацікавити,  в кого горять очі, той, хто надихається світом сам і  здатен надихати інших. Тож ми запрошуємо небайдужих, активних студентів і викладачів стати частиною нашої команди. Приєднуйтеся та реєструйтеся на нашому телеграм-каналі t.me/kekpi – найкращі ідеї та екскурсії попереду!

О. Олійник, доцент, керівник гуртка
"Клуб екскурсоводів КПІ"