Семінар-практикум "Теорія та практичне застосування методів рентгенівської дифракції" пройшов під патронатом всесвітньо відомої японської компанії Rigaku Corporation на інженерно-фізичному факультеті 18 вересня 2019 р. Його організаторами виступили КПІ ім. Ігоря Сікорського, Rigaku  Corporation, E-Globaledge Corporation (EG) та ООО "Спектран". Головною метою організації фестивалю було поширення серед фахівців інформації про особливості розв'язання матеріалознавчих проблем за допомогою приладів фірми Rigaku; встановлення зв'язків з підприємствами, організаціями та надання їм допомоги у проведенні спільних наукових досліджень у галузі матеріалознавства; встановлення партнерських відносин з організаціями, діяльність яких спрямована на підвищення рівня наукових досліджень та вдосконалення методик вивчення складу та структури матеріалів.

У роботі семінару взяли участь 69 представників 38 підприємств, організацій, університетів та інститутів НАН  України.

З вітальним словом до  учасників семінару звернувся декан інженерно-фізичного факультету член-кореспондент НАН України Петро Лобода.

Семінар проходив за трьома основними напрямами:

  • практичне застосування якісного та кількісного методів рентгеноструктурного аналізу;
  • теорія та технічне забезпечення (розглянуто новий метод кількісного фазового аналізу порошкових матеріалів та представлено нові прилади Rigaku);
  • майстер-клас і консультації (учасники мали можливість самостійно провести підготовку і аналіз власних зразків на рентгенівському дифрактометрі Rigaku  Ultima IV).

З доповідями виступили виконавчий директор Rigaku Сorporation Хідео Торая, керівник кафедри рентгенографічних досліджень та квантової хімії Науково-технологічного комплексу "Інститут монокристалів"   НАН України   С.В. Шишкіна, провідний науковий співробітник Інституту проблем матеріалознавства ім. Францевича НАН України  М.В. Карпець, менеджер з продажу Rigaku Corporation (Німеччина) О.П. Сліпенюк та інші.

Учасники семінару ознайомилися також з науковими центрами та лабораторіями загального користування інженерно-фізичного факультету. А на завершальному круглому столі вони обговорили деякі його підсумки й отримали від представників компанії Rigaku відповіді на низку своїх запитань. 

Олександра Юркова, заступник декана ІФФ з наукової роботи

Дата події