30 липня 2019 року КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідала делегація організації “Соко Груп”, Японія, на чолі з віце-президентом японського товариства «Сока Гаккай Інтернешнл» п. Косаку Ето.

До складу делегації входили експерти в сфері культури, медицини, сільського господарства та енергетичних систем, але головною метою візиту до України стало налагодження українсько-японської співпраці – у сільському господарстві.

Знайомство з університетом гості розпочали з Українсько-Японського центру КПІ ім. Ігоря Сікорського, одним із важливих напрямків діяльності якого вже протягом 16 років є поглиблення дружніх зв’язків України та Японії.
До речі, в ресурсах бібліотеки Українсько-Японського центру зберігається і спільна книга* п. Дасаку Ікеди, президента «Сока Гаккай Інтернешнл», та ректора КПІ М.З. Згуровського "Діалоги. Японія й Україна – різні долі, спільні сподівання".

Гості ознайомились з історією університету, з його традиціями та досягненнями видатних науково-педагогічних шкіл, відомих всьому світові.

На завершення відбулась тепла бесіда.

Відкриваючи її, ректор М.З. Згуровський сказав: «Наші зустрічі у 2005 році з д-ром Дайсаку Ікеда у Токіо – всесвітньовідомим філософом, гуманістом й громадським діячем Японії – докорінно змінили моє світобачення процесів розвитку та вдосконалення на основі людських цінностей.

Для мене була велика честь отримати запрошення від д-ра Дайсаку Ікеда створити книгу про наші країни та перспективи розвитку наших народів у прийдешньому конфліктуючому світі.

(Тоді у наших зустрічах, у переговорах брав участь Посол України в Японії Юрій Васильович Костенко; вдячний Юрію Васильовичу та його дружині Людмилі за надані поради та допомогу).

Після зустрічі у Токіо почалась надзвичайно цікава робота над створенням книги «Діалоги», протягом декількох років тривав цей глибокий, творчий процес, який багато чому навчив мене, відкрив нові, раніше невідомі факти з історії японського народу.

Як з’ясувалося в ході наших бесід із п. Д. Ікедою, – ми, люди різних доль, сформованих у різних умовах і в різних країнах, – поділяємо дуже подібні загальнолюдські цінності й маємо схожі погляди на перспективи розвитку своїх народів у ХХI столітті.

З різних позицій, під різними кутами зору ми аналізували соціальні, політичні, суспільні, державні процеси, актуальні для Японії, України та світу в цілому, аби зрозуміти найскладніші нюанси життя сучасної світової спільноти.
Світ ХХI століття стоїть на порозі нових відкриттів людського генія й великих духовних звершень, і – на думку п. Д. Ікеди – сила розуму, толерантність, духовність – це ті якості, які повинні перемогти в новому столітті й завдяки яким людина обов’язково змінить світ на краще.

Робота над книгою корінним чином змінили моє бачення світу, тому я вважаю д-ра Д. Ікеда також одним з моїх вчителів.

Ім’я д-ра Д. Ікеда стало відомим у нашій країні. У 2011 році книга була презентована в Україні під час урочистих заходів з нагоди 60-річчя Української Ради Миру.

Світова громадськість високо оцінила гуманістичну діяльність д-ра Дайсаку Ікеда. Це знайшло своє відображення в нагородженні його відзнаками ООН та присвоєнні звання «Почесного доктора» понад 200-ма університетами світу, в тому числі і КПІ».

На завершення ректор М.З. Згуровський сказав: "Дозвольте висловити теплі слова вдячності д-ру Д. Ікеда, за ту місію, котру «Сока Гаккай» виконує у світі, за утвердження уявлень про сучасний світ як про світ у глобальному вимірі, заснованому на гармонійному єднанні з природою».

У слові-відповіді віце-президент «Сока Гаккай» п. Косаку Ето подякував за теплий прийом, за те, що незважаючи на неофіційний статус візиту, йому було приділено таку увагу, та висловив надію на розвиток дружніх відносин з Україною, на поширення принципів побудови гармонійного стійкого світу.

Дивіться фоторепортаж на сайті Українсько-Японського центру КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події