Група студентів другого-третього курсів ІФФ 18–19 квітня 2019 р. відвідала АТ "Запорізький завод феросплавів" (ЗФЗ). Поїздка відбулася за підтримки Української асоціації виробників феросплавів (УкрФА) та її виконавчого директора С.Кудрявцева. Студентів супроводжували доценти ІФФ О.І.Дудка й В.П.Самарай і представник Асоціації О.Голубчик. Під час екскурсії студенти ознайомилися з історією заводу, з циклом виробництва продукції, технологією, механізацією й автоматизацією процесів у чотирьох плавильних цехах.

Дісталися Запоріжжя комфортабельним автобусом, у дорозі студентів забезпечили усім необхідним. Поселили гостей у профілакторії заводу на острові Хортиця. Увечері кияни мали можливість помилуватися заповідною природою Хортиці, оглянути місто.

Наступного дня майбутні фахівці – матеріалознавці й металурги – відвідали музей заводу та дізналися про його історію, розвиток виробництва, здобутки. Цей флагман українського феросплавного виробництва був побудований ще 1933 р., нині випускає понад 20 тис. т феросплавів на рік. Керівництво заводу постійно модернізує виробництво та технологічні процеси. Серед досягнень АТ "Запорізький завод феросплавів" – створення й введення в експлуатацію унікальних печей постійного струму та печі на ультранизькій частоті (єдина у світі), розробка і впровадження технології розливання сплавів у розливні порожнини, використання феросплавного газу замість природного, утилізація тепла від печей, використання шлаків, рафінувальних сплавів при виробництві феросилікомарганцю, розробка і впровадження технологій виробництва низькофосфористого феросилікомарганцю марки МнС25Р10 з використанням шихти марганцевих руд.

АТ "Запорізький завод феросплавів" – це велетенське підприємство, яке займає площу 62 га, налічує кілька тисяч працівників, розкинулося на півтора кілометри в довжину, має власне залізничне депо і 4 цехи з 22 робочими дуговими печами й різними технологіями виробництва, серед яких унікальна виплавка металевого марганцю (у світі його отримують, як правило, електролітичним шляхом, а плавленням – лише в Україні на ЗФЗ).

Потім екскурсанти мали можливість спостерігати за роботою обладнання й нової техніки в умовах виробництва. У плавильному цеху № 2 вони ознайомилися з виробництвом на печі постійного струму на ультранизькій частоті. У цеху № 3 спостерігали, як виплавляють металевий марганець, а в цеху № 4 ознайомилися з технологічним процесом виробництва феросиліцію. Також дізналися, що недавно було введено в експлуатацію нову автоматизовану систему управління технологічним процесом на плавильній печі № 34 у цеху № 4 (потрібно бути дуже уважним, щоб спостерігати за роботою такої великої печі, бо дані видаються зразу на 4 величезних монітори). Наприкінці екскурсії студенти ще ознайомилися з обладнанням та технологією виробництва на печах постійного струму № 9 та № 10 (саме під час нашої екскурсії в цих печах уперше провели плавку сталі).

Відбулася зустріч і з П.О.Кравченком – головою правління АТ "Запорізький завод феросплавів" та одночасно головою ради директорів УкрФА. Він поінформував про стан справ на заводі та про завдання, що стоять перед підприємством, наголосив на важливості залучення молодих фахівців, необхідності співпраці з навчальними закладами тощо. Ми вдячні керівнику АТ "Запорізький завод феросплавів" за цікаву розмову, гостинність та чудовий прийом на заводі.

На згадку про екскурсію гості отримали сувеніри та невеличкі подарунки – шматочки металевого марганцю. Трохи стомлені, але задоволені поїздкою, з багажем нових знань і вражень ми повернулися до Києва.

О. Дудка, заступник декана ІФФ,
Є. Лопушанська, студентка

Дата події