Церемонія нагородження переможців та призерів XXXIV Відкритої студентської олімпіади з математики КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулася 4 квітня 2019 року. Олім­піада була проведена 6 березня кафедрою математичного аналізу та теорії ймо­вірностей в рамках першого етапу Всеукраїнської студентської олім­піади з математики для студентів вищих навчальних закладів.

Цього року перевірити свої знання з математичних дисци­плін,  а також творчі  здібності ви­явили бажання майже 300 студентів різних курсів з 19 факультетів та інститутів КПІ ім. Ігоря Сікорського. Найбільш численні команди були представлені факультетом інформатики та обчислювальної техніки, фізико-технічним інститутом та радіотехнічним факультетом.

На урочистому засіданні журі олімпіади почесні грамоти та нагороди призерам і переможцям традиційно вручав перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Ю.І.Якименко. Він привітав лауреатів і побажав їм нових творчих злетів, наснаги та успіхів у подальших зма­ганнях і науковій роботі.

Переможці Відкритої олімпіади з математики КПІ ім. Ігоря Сікорського 2019 року

"Такі заходи  є незамінною частиною навчання. Взагалі, треба розуміти, що олімпіада – це са­ме те місце, де потрібно пока­зати себе з найкращої сторони, де треба викластися на всі 250%. Призові місця на будь-якому ета­пі олімпіади до­дають величезної впевненості у своїх знаннях. Во­ни є суттєвою мотивацією навчатися та дозволяють оцінити свої сили", – поділився сво­їми враженнями студент ФТІ, гр. ФІ-84 Артем Шуль­женко, який показав найкращий результат серед першокурсників.

Друге місце в цій самій категорії  посіли Роман Іванець (ІПСА, гр. КА-81) та Ольга Качан (ФІОТ, гр. ІП-81), третє місце вибороли Кате­рина Грицаєнко (ФІОТ, гр. ІП-82) та Максим Касьяненко (ФІОТ, гр. ІП-81).

Серед старшокурсників перше місце здобув Роман Житар (ІПСА, гр. КА-71), друге зайняв Олександр Миргородський (ФІОТ, гр. ІП-72), а третє розділили Олександр Колеснік (ФМФ, гр. ОМ-81мп), Олексій Сайног (ІПСА, гр. КА-51) та Михайло Столяр (ІПСА, гр. КА-71).

"Я щороку беру участь у мате­матичній олімпіаді, майже кож­ного разу стаю призером. Як кажуть, побачивши результат, зробиш усе, щоб побачити його знову. Ко­жна перемога настільки мотивує, піднімає настрій та робить  гордим за себе, свої знання та зусилля, що просто нереально зупинитись!" – говорить цьогорічний призер та багаторазовий переможець фінального туру Всеукраїнської олімпіади з математики серед студентів технічних університетів Олександр Колеснік.

Уже всьоме, одночасно з нагородженням переможців олім­піади, вручалися Премії ім. проф. В.В.Булдигіна за творчі успіхи та найкращі виступи на олімпіаді.  Її лауреатами стали студент ФТІ Артем Шульженко та  студент ІПСА Роман Житар, які отримали почесні дипломи та пам'ятні медалі.

Заохочувальними грамотами за високі досягнення були нагороджені: М.А. Холмогоров (ФІОТ, гр. ІП-81), Б.І. Добрянський (ФІОТ, гр. ІП-81), С.В. Дрозд (ФІОТ, гр. ІВ-81), І.О. Печонкін (ФТІ, гр. ФФ-81), М.В. Шпилька (РТФ, гр. РТ-81), Ю.С. Безлюдний (ФІОТ, гр. ІА-71), І.Д. Крохальов (ІПСА, гр. КА-71), Г.В Навроцький  (ФТІ, гр. ФІ-61),  М.В. Шишкін (ФТІ, гр. ФБ-73), В.К. Юськович (ФМФ, гр. ОМ-81мп).

Завдання для олімпіади, як завжди, були оригінальними. Їх склали співробітники  кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей. Колектив кафедри протягом багатьох років успішно займається організацією ма­те­матичного олімпіадного руху в нашому університеті та підготовкою талановитої студентської молоді до математичних змагань різних рівнів.

Важливу роль у підготовці та залученні талановитої молоді до участі у математичних змаганнях відіграє студентський гурток "Нестандартні та олімпіадні задачі ал­гебри та аналізу", який багато років працює при кафедрі математичного аналізу та теорії ймовірностей.

"Підготовка учасників олімпіад – це важлива праця, – говорить один з керівників гуртка к.ф.-м.н. А.В. Сиротенко. – Вміння бачити потен­цій­ного переможця, напрацювання ефективних педагогічних методик і розуміння напряму розвитку олімпіадного руху формуються десятиріччями викладацької діяльності. За кожним учасником і при­зе­ром олімпіад стоять не ли­ше його здібності, а й творча робота його викладачів".

Учасники гуртка вчаться розв'язувати нестандартні  задачі, критично та креативно мислити і готуються до успішних виступів на математичних олімпіадах. Лише за останні роки студенти-вихованці гуртка біль­ше ніж 35 разів ставали переможцями та призерами найпрестижніших між­народних та всеукраїнських олімпіад з математики.

Тож вітаємо цьогорічних переможців відкритої студентської математичної олімпіади КПІ ім. Ігоря Сікорського і бажаємо їм подальших успіхів у навчанні, науковій роботі та у виступах на олімпіадах найвищого рівня.

Детально з результатами олімпіади можна ознайомитись на сайті кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей matan.kpi.ua.

О. А. Тимошенко, к.ф.-м.н., ст. викладач ФМФ

Більше інформації

[06.03.2019] Відкрита олімпіада з математики КПІ ім. Ігоря Сікорського

6 березня 2019 р. буде проведено Відкриту олімпіаду з математики КПІ ім. Ігоря Сікорського в рамках першого туру Всеукраїнської олімпіади з математики для студентів закладів вищої освіти України. Олімпіада проходитиме у дві зміни в аудиторіях 7-го корпусу КПІ ім. Ігоря Сікорського: №105 (14.30 – 18.30, студенти першого курсу), №106 (14.30 – 18.30, студенти старших курсів), №111 (16.15 – 20.15, студенти першого курсу), №104 (16.15 – 20.15, студенти старших курсів).

За результатами олімпіади будуть сформовані збірні команди КПІ ім. Ігоря Сікорського для участі в другому турі Всеукраїнської олімпіади.

Запрошуються студенти всіх факультетів.

Інф. кафедри МАтаТЙ ФМФ

Дата події