6 березня 2019 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулося засідання Керівного комітету проекту "Сприяння адаптації та впровадженню ресурсоефективного та більш чистого виробництва шляхом створення і роботи Центру більш чистого виробництва в Україні".

Поряд із такими щорічними пунктами порядку денного, як презентація результатів діяльності Центру РЕЧВ за попередній рік та затвердження плану дій на рік, що розпочався, цього разу був доданий третій – розвиток еко-індустріальних парків (ЕІП), який є перспективним для України та викликав неабияку зацікавленість в аудиторії.

У засіданні взяли участь: менеджер проекту РЕЧВ Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) Петра Швагер, головний технічний радник проекту (ЮНІДО) Бранко Дуньїч, заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Ніколя Гігас, заступник менеджера з питань промислового розвитку (ЮНІДО) Еміна Аліч, директор Центру РЕЧВ в Україні Андрій Ворфоломєєв та проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського з міжнародного співробітництва член-кореспондент НАН України  Сергій Сидоренко, директор департаменту промислової політики Мінекономрозвитку України Олександр Черних.

У вітальному слові Сергій Сидоренко наголосив, що КПІ ім. Ігоря Сікорського як один із засновників Центру РЕЧВ КПІ ім. Ігоря Сікорського ретельно стежить за його діяльністю, радіє його динамічному розвитку та надалі підтримуватиме Центр усіма можливостями та науково-технічним потенціалом.

Директор Центру Андрій Ворфоломєєв доповів про основні результати діяльності у 2018 році та презентував план робіт на 2019 рік. За результатами проведених обстежень підприємств експерти Центру згенерували 99 технічних рішень у 2018 році. Очікувана економія ресурсів у разі їх впровадження на підприємствах за один рік складе: для матеріалів та сировини – 84 т, для хімікатів – 400 кг, для води – 4009 м3, для електроенергії – 559 МВт·год, для теплоти – 42743 МВт·год. Сумарне зниження викидів оцінюється у 8718 т CO2-екв. Також Андрій Ворфоломєєв розповів про зміни в організаційній структурі Центру та його подальшу роботу в центральному, східному, західному та південному регіонах.

Петра Швагер зазначила: "Діяльність Центру РЕЧВ ґрунтується на співпраці з міжнародними та національними партнерами. Ми в ЮНІДО завжди намагаємося проаналізувати ситуацію в Україні стосовно динаміки в промисловому та регіональному розвитку, аби відшукати нішу, в якій Центр зайняв би вигідну для себе і України позицію".

Олександр Черних підтвердив значущість співпраці з Центром з точки зору формування ефективної стратегії промислового розвитку України та висловив упевненість у подальшій тісній співпраці в частині впровадження ресурсо- та енергоефективності.

Еміна Аліч презентувала членам Керівного комітету Глобальну програму зі створення еко-індустріальних парків у Колумбії, Перу, В'єтнамі та Україні. "Україна володіє потужним потенціалом для створення еко-індустріальних парків і підтвердженням тому є факт, що 41 парк вже зареєстровано в профільному міністерстві, однак наразі всі вони перебувають на різних етапах готовності", – додала Еміна Аліч.

Виступи завершилися дискусією між учасниками Керівного комітету, в ході якої генерувалися пропозиції, надавалися коментарі та зауваження. За підсумками засідання комітет ухвалив звіт Центру за 2018 рік та робочий план на 2019 рік.

Дата події