12 грудня відбулося засідання Наглядової ради Національного технічного університету України «Київський політехнічний інституту ім. Ігоря Сікорського».

Участь у ньому взяли Голова Наглядової ради університету, Президент України (1994 – 2005 рр.) Леонід Кучма, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, члени Наглядової ради – президент Малої академії наук України академік НАН України Станіслав Довгий, голова Правління ВАТ «Меридіан ім. С.П.Корольова» В’ячеслав Проценко, директор Інституту стратегічних досліджень Павло Гайдуцький, директор ТОВ «Політеко Сайєнс Сіті» Богдан Андрійцев, а також проректори та представники адміністрації університету й в.о. голови Профкому співробітників університету Михайло Безуглий та інші.

Засідання розпочалося з нагородження наймолодших переможців конкурсу стартап-проектів «Sikorsky Challenge 2018». Упродовж усіх років існування Фестивалю «Sikorsky Challenge», в межах якого проводиться конкурс стартап-проектів, одним із його спонсорів і партнерів виступає Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна». Фонд відзначає кращі розробки молодих дослідників, які беруть участь у цьому конкурсі. Понад те, щороку кількість підтриманих ним проектів зростає: в 2012 році таких було чотири, в 2015 – шість, цього року – вже десять. За традицією премії і дипломи Фонду вручив лауреатам Леонід Кучма. Цього року серед переможців є проекти з найрізноманітнішої тематики – від присвячених розв’язанню екологічних проблем і підвищенню рівня безпеки на транспорті, до таких, які мають чітку оборонну спрямованість.

Лауреатами Фонду «Україна» 2018 стали:

  • Марія Трухан (Політехнічний ліцей НТУУ КПІ) з проектом «Термостійка фарба»;
  • Єлизавета Столярчук (Політехнічний ліцей НТУУ КПІ) з проектом «Переробка пластикових відходів за допомогою сонячної енергії»;
  • Сергій Лисін (Політехнічний ліцей НТУУ КПІ) з проектом «Автономний
    робіт-помічник»;
  • Єлизавета Лазарова (Політехнічний ліцей НТУУ КПІ) з проектом «Вдосконалення конструкції сонячної батареї для підвищення її ККД»;
  • Данило Коваленко (Політехнічний ліцей НТУУ КПІ) з проектом «Утилізація шин кріоакустичним методом»;
  • Максим Іванов (Запорізький технічний ліцей) з проектом ««Z-Scooter» (конструювання легкого персонального електротранспорту)»;
  • Анастасія Кононенко (Запорізький технічний ліцей) з проектом «Автомобіль: безпека для дитини»;
  • Віктор Скорняков (Ліцей №171 «Лідер», м. Київ) з проектом «Система аварійної герметизації»;
  • Михайло Іващенко (Політехнічний ліцей НТУУ КПІ) з проектом «Shot Analazyer»;
  • Артем Кавара (Національний технічний університет України «КПІ ім. Ігоря Сікорського») з проектом «Переробка шліфувальних шламів».

Після церемонії нагородження Михайло Згуровський виступив перед членами Наглядової ради та учасниками засідання з доповіддю «КПІ ім. Ігоря Сікорського як модель майбутньої високоінтелектуальної економіки України». Основний акцент у ній було зроблено на науково-інноваційній діяльності університету. На початку виступу ректор зауважив, що це лише один із складників діяльності університету, а загальний звіт про роботу університету в 2018 році буде зроблено після підбиття підсумків року. Отже, Михайло Згуровський розповів про структуру Інноваційного середовища «Sikorsky Challenge», роботу Стартап-школи КПІ та створення на її базі цілої мережі Стартап-шкіл у регіональних вишах, про діяльність, партнерів і напрями роботи Наукового парку «Київська політехніка», а також про успішні інноваційні проекти, реалізовані в цьому середовищі останніми роками. Він також поінформував учасників засідання про деякі висновки Форсайту України, зробленого в 2018 році, та про ті ключові галузі, які могли б стати драйверами розвитку економіки країни. Серед них, зокрема, Михайло Згуровський відзначив аграрний сектор, військово-промисловий комплекс, інформаційно-телекомунікаційні технології, виробництво нових матеріалів і нанотехнології, нову енергетику, високотехнологічне машинобудування та деякі інші, й повідомив, що нині університетські науковці працюють за більшістю з цих напрямів. «Наша мета – створити для України модель високотехнологічної економіки, – наголосив він, завершуючи свій виступ. – І, звичайно, як інженери ми маємо підвищувати обороноздатність країни. Тож уже сьогодні понад 25% усіх наших стартапів мають подвійне або оборонне призначення».

В обговоренні доповіді мова йшла про шляхи відродження української економіки та необхідність створення стратегії її розвитку на базі ширшого впровадження інновацій з використанням можливостей вітчизняної науки та бізнесу, а також залучення зовнішніх інвестицій та потужних іноземних партнерів. Окрім того, високу оцінку учасників засідання отримав унікальний досвід впровадження системи наскрізної освіти – від дитячого садочка до вищої школи, – напрацьований Малою академією наук України у партнерстві з провідними українськими університетами, зокрема і з КПІ ім. Ігоря Сікорського. До речі, виявилося, що переважна більшість лауреатів Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна», які були відзначені цього року, також є вихованцями МАН.

Підбиваючи підсумки засідання, Леонід Кучма запропонував для ознайомлення представників українського уряду з відпрацьованою в КПІ ім. Ігоря Сікорського моделлю інноваційної діяльності запросити їх на наступне засідання Наглядової ради, де буде виголошено повний звіт про роботу університету.

На фото: Голова Наглядової ради КПІ ім. Ігоря Сікорського, Президент України (1994 – 2005 рр.) Леонід Кучма та ректор університету Михайло Згуровський з лауреатами Фонду «Україна»

Репортаж з урочистого нагородження та інтерв'ю із Леонідом Кучмою у 8-му випуску програми "Події тижня КПІ" Медіацентру КПІ (4:36)

Дата події