Протягом ювілейного для університету року Науково-технічна бібліотека імені Г.І.Денисенка  проводила низку заходів для відзначення цієї важливої дати: історичні лекції, книжкові виставки, публікації та виступи в пресі і на радіо. Однією з важливих ініціатив став проект "Збережи історію КПІ" для  формування і поповнення нової бібліотечної колекції "Соціальне життя КПІ ім. Ігоря Сікорського".

Але найголовнішим стало переформування великої книжкової колекції, присвяченої історії Київської політехніки. Вся колекція представлена в електронному каталозі бібліотеки під назвою "Історія КПІ ім. Ігоря Сікорського" і всередині поділена на окремі розділи: "Персоналії" (біографії, спомини, мемуари про видатних викладачів і студентів університету), "Документи" (положення про інститут, його статут, особовий склад та списки студентів, звіти про діяльність закладу), "Опрацювання" (дослідницькі роботи про історію факультетів, кафедр, підрозділів інституту, про його культурне життя), "Роботи викладачів" (праці вчених – з 1898 р. до сьогоднішнього дня), "Історія техніки, науки і вищої освіти" (наукові дослідження, довідники, енциклопедії, історичні нариси тощо) та інші.

Усе глибше вивчаючи історичні документи і матеріали, працівники відділу рідкісних і цінних документів (до якого входить зала історії КПІ) вирішили відтворити фрагмент професорського кабінету (на фото). Для цього відремонтували і перефарбували меблі (дякуємо нашій колезі Надії Бєліковій за унікальну творчу дизайнерську роботу), принесли з дому різні старовинні предмети (цим займалася вся бібліотека), ретельно розпланували розташування меморіальної зони серед книжкового фонду. І тепер ми маємо чудову територію  для ілюстрації різних історичних епізодів з історії університету та ефектну локацію для фото- і відеозйомок.

"Прем'єрний показ" оновленої зали відбувся 28 вересня під час проведення авторських екскурсій бібліотекою, які були підготовлені до Всеукраїнського дня бібліотек.

Усі традиційні екскурсії бібліотекою тепер обов'язково включають відвідини "професорського кабінету", і кожен охочий зможе там побувати.

Марина Мірошниченко, зав. відділу рідкісних і цінних документів НТБ ім. Г.І. Денисенка

Дата події