Викладачі кафедри фізичного виховання КПІ ім. Ігоря Сікорського докладають чимало зусиль для всебічного розвитку студентів і викладачів. Однією зі складових фізичного розвитку людини є вміння плавати. Уміти плавати повинен кожний: і з метою запобігання нещасним випадкам на воді, і з метою збереження здоров'я. За минулий рік у країні потонуло до 2000 людей, з яких 279 діти. Масове навчання плаванню має державне значення.

До програми з фізичного виховання в нашому університеті внесено обов'язкове складання нормативів з плавання для всіх студентів. Зі студентами, які не вміють плавати, проводять заняття з початкового навчання плаванню. Сумно констатувати, що з кожним роком кількість молодих людей, які не вміють плавати, зростає. Ще двадцять років тому серед студентів 1-го курсу плавати не вміли до 150 осіб. А на сьогодні кількість молодих людей, які вступають до університету і не вміють плавати, зросла в 3 рази. Викладачі від­ділення плавання вважають своїм обов'язком навчити плавати всіх студентів університету. Більше того, ми вчимо студентів, як правильно навчати плаванню, щоб кожний з них у подальшому навчив плавати своїх дітей.

У січні викладачі кафедри провели кілька практичних семінарів з різних важливих напрямів для поліпшення процесу викладання та обміну досвідом. Так, викладачі відділення плавання 16 січня 2018 року провели майстер-клас для викладачів кафедри з техніки плавання брасом та виконання стартових стриб­ків. Групою викладачів було розроблено методику проведення практичних занять, а сам семінар проводився із візуальною демонстрацією всіх вправ.

Заняття проходило в басейні для початкового навчання. Проводили заняття ст.викладач В.М.Назарук  та керівник відділення плавання Н.А.Дакал. Вони озна­йомили присутніх: з чого потрібно починати навчання, на що звернути увагу, які особливості правильного навчання вправам, які помилки виникають при навчанні і як їх уникнути. Викладачі відділення плавання (майстри спорту О.Ю.Каліщук, В.М.Парахонько, К.В.Івахненко, кандидати в майстри спорту  В.М.Ґава  та О.В.Антонюк ) демонстрували всі вправи у воді.

Плавання є важливою практичною навичкою в житті людини. Навчатись плавати можна незалежно від віку. 23 січня 2018 р. старшим викладачем відділення плавання О.В.Антонюком було проведено майстер-клас з методики навчання плаванню немовлят. Цей напрям діяльності достатньо молодий, але досить важливий у житті дитини. У такому ранньому віці за медичними показниками плавання до­помагає зняти під­вищений тонус м'язів, розслабити нервову систему тощо. Часто свідомі батьки виявляють бажання змалку навчати своїх дітей плавати, що позитивно впливає на стан здоров'я дитини та сприяє її гармонійному розвитку.

Під час семінару були показані вправи для навчання немовлят з урахуванням вікової категорії, під­тримка немовлят, вправи з до­датковим обладнанням. Особлива увага була приділена безпеці під час навчання.

Викладачі відділення плавання вважають за потрібне проводити різні методично-практичні семінари для обміну досвідом, підвищення якості викладання, для популяризації плавання у ВНЗ та з метою зменшення кількості нещасних випадків під час перебування людей різного віку на воді.

О. А.Антонюк, ст. викладач кафедри фізичного виховання

Дата події