З 1 по 5 грудня в КПІ ім. Ігоря Сікорського на базі Фізико-технічного інституту відбувся XVI Всеукраїнський студентський турнір фізиків.

Турнір проводиться щорічно з 2001 р., в цьому році його вперше приймає КПІ. Правила турніру засновані на завчасному розв’язанні та захисті у командній полеміці 17 задач, що обрані міжнародним оргкомітетом шляхом голосування національних оргкомітетів. Задачі є дослідницькими, тому зазвичай не передбачають однозначного розв’язку та точної відповіді. Захист побудований у формі роботи спецради із захисту дисертацій, де команди по черзі виступають в ролі доповідача, опонента та рецензента. Оцінювали виступи команд члени журі, що складалось із керівників команд, викладачів Фізико-технічного інституту та Фізико-математичного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського, КНУ імені Тараса Шевченка, НАНУ тощо.

Цього року в турнірі прийняли участь 15 команд з різних університетів Києва, Харкова, Львова, Сум та Вінниці. На відкритті 1-ого грудня у залі Вченої ради їх привітали заступник дирерктор Інституту модернізації освіти Ю.М. Сафонов, проректор з навчально-виховної роботи П.О. Киричок, завідувач кафедри прикладної фізики Фізико-технічного інституту С.О. Воронов. 5 відбіркових турів відбувались продовж 1-3 грудня, півфінали пройшли 4-ого грудня, а фінал 5-ого грудня у Великій фізичній аудиторії.

У фіналі змагались дві команди ХНУ імені В.Н. Каразіна та команда КНУ імені Тараса Шевченка. Переможцем турніру стала команда «ФФФТ», що складалась зі студентів фізико-технічного та фізичного факультетів ХНУ імені В.Н. Каразіна під керівництвом доцента фізичного факультету Захара Майзеліса. Інші команди-фіналісти отримали дипломи ІІ ступеня, а 6 учасників півфіналів, серед яких й дві команди КПІ, були нагороджені командними дипломами ІІІ ступеня. В особистому заліку дипломами І-ого ступеня були нагороджені студенти ХНУ імені В.Н. Каразіна Іваштенко Орина та Іваштенко Олег, а також студентка Фізико-технічного інституту КПІ ім. Ігоря Сікорського Тусіна Наталія. Студенти ФТІ також отримали в особистому заліку дипломи ІІ ступеня (Ольховик Ілля, Мамчур Ярина) та ІІІ ступеня (Семенко Каріна, Хацько Микита).

Учасники та гості турніру відзначили створені організаторами з КПІ пречудові умови для чесного, відкритого, проте запеклого змагання та подякували за найвищий рівень організації заходу!

Журі на фіналіКапітани команд перед жеребкуваннямФінальний конкурс капітанівКапітан команди «Сосиска Вінера» КПІ ім. Ігоря Сікорського Ілья Ольховик (ФТІ)Команда-переможець «ФФФТ» ХНУ імені В.Н. Каразіна разом із керівником

Координатор турніру П.О. Наказной, Старший викладач КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події