Гостем першого засідання інтелектуального клубу "ОСА", яке відбулося в Науково-технічній бібліотеці КПІ імені Ігоря Сікорського 14 листопада, був ректор університету Михайло Згуровський.

У читальному залі №12, де зазвичай проходять акції та заходи, що їх організує бібліотека, було створено справжню телестудію, посеред якої на освітленому софітами подіумі розташувалися ведуча засідання Наталія Семенченко та її гість. Отож зустріч з ректором проходила як телевізійне ток-шоу і її запис уже викладено в Інтернеті: https://m.youtube.com/channel/UCo5xCVNchMK-h33D6pxFWZA .

Власне, саме в цьому форматі й проходитимуть засідання клубу, модератором яких і надалі буде професор кафедри теоретичної та прикладної економіки факультету менеджменту і маркетингу, а ще – економічний експерт, блогер, публіцист і відома телеведуча Наталія Семенченко. Саме вона є натхненницею цього проекту, який, можливо, вийде на великі телеекрани, адже гостями клубу мають бути дуже відомі й навіть знакові для нашої країни особи – науковці, державні діячі, законодавці, дипломати,  митці – тобто, ті люди, які впливають на те, як живе Україна сьогодні та якою вона буде завтра, причому не лише в економічному сенсі. Докладніше про нього див.https://www.youtube.com/watch?v=vH4ufrppRdY&app=desktop.

От і розмова з ректором під час зустрічі торкалася не лише університетських проблем. Говорили про долю і перспективи освіти в нашій країні; про переваги і недоліки нинішньої системи вступу до університетів за результатами  ЗНО; про те, від яких здобутків освіти радянської не слід відмовлятися, і які сучасні освітні технології варто взяти на озброєння; яким, на думку Михайла Згуровського, має бути викладач майбутнього університету, а яким – студент; про необхідність замінити звичну двополюсну конструкцію діяльності українських вишів "освіта-наука" на модель "освіта-наука-інновації"; про викладання економіки у вишах України і, врешті-решт, про необхідність реформи змісту освіти та те, як її реалізувати, не знищивши при цьому системи підготовки  кваліфікованих фахівців. Варто зауважити, що зустріч не зводилася до діалогу ведучої з гостем. Участь у ній брали й глядачі – студенти, викладачі і співробітники КПІ ім. Ігоря Сікорського та інших київських вишів. І, звісно, мова йшла не лише про загальні питання освіти та економіки, але й про проблеми суто університетські. Зокрема, про проекти київських політехніків, які стали переможцями міської програми "Бюджет участі" та підтримку їх з боку адміністрації університету; про конкурс стартапів у рамках фестивалю "Sikorsky Challenge", щорічне зростання числа розробок, що їх підтримують інвестори, й конкретні проекти, які досягли успіху завдяки перемозі у ньому. Не обійшлося і без питань суто конкретних, наприклад, щодо створення навчальної телестудії на кафедрі звукотехніки та реєстрації інформації факультету електроніки,  будівництва нових гуртожитків та інших. Діалог, чи, радше, полілог був настільки цікавим для учасників, що навіть вийшов за заявлені часові межі. Втім, читачі можуть самі побачити і послухати, про що йшлося під час зустрічі, якщо зайдуть на сторінку клубу "ОСА" на  YouTube.

До речі, про назву. Після закінчення засідання я запитав ведучу, що саме за нею криється.

"ОСА" – це абревіатура від російського "Открытая Студенческая Ассоциация", або англійського Open Student Association, скорочено також "OSA", – розповіла Наталія Семенченко.  –  Тож і символ нашого клубу – оса. Але це не символ агресії, нехай і інтелектуальної. Оса ж ніколи нікого не жалить без приводу. А от якщо ви її пораните, тоді, відчувши запах феромону тривоги, на її захист злетяться цілі ескадрильї інших ос. Крім того, оси вкрай важливі для підтримки природного балансу. Їхня їжа – це шкідливі комахи. Тому, якщо б не було ос – ми не знали б куди подітися від павуків, різноманітних жуків і мошкари. До того ж, оси – справжні трудівники: вони будують дивовижні гнізда, відчайдушно їх захищають, а в разі пошкоджень здатні відновити їх протягом лише одного дня. Є в них і інші цікаві особливості, але й цього, думаю, досить. Саме тому ми зі студентами вирішили, що назва і зображення оси цілком відповідатимуть цілям і амбіціям нашого інтелектуального клубу. Наша мета – об'єднати молодих інтелектуалів із студентського (і не тільки) середовища, розширити горизонти їхніх уявлень про навколишній світ за допомогою спілкування з найяскравішими представниками сучасної науки, бізнесу, держуправління та іншими лідерами думки".

Клуб "ОСА" збиратиметься щочетверга. Інформація про його чергових гостей оголошуватиметься заздалегідь. Записи зустрічей викладатимуться на YouTube, а в перспективі, можливо, транслюватимуться на одному з українських телеканалів. Запрошуються всі, кому це цікаво. Отож, стежте за анонсами.

Дата події