З 19 по 24 червня в лабораторіях кафедри прикладної гідроаеромеханіки і механотроніки Механіко-машинобудівного інституту вже вдруге пройшла Літня школа з мехатроніки.

Метою школи є формування у студентів світогляду майбутніх фахівців, які визначатимуть напрями розвитку сучасної техніки, автоматизації та виробництв без участі людини. Особливістю цьогорічної школи були доповіді "Industry 4.0" та "Біопрототипи новітньої техніки", які зробили генеральний директор ДП ФЕСТО А.М.Харченко та завідувач відділу дидактики Є.С.Риженко. Платформа "Industry 4.0" ілюструє, як штучний інтелект роботів та механізмів, виконуючи задачі виробництва, набуває ознак корпоративних груп. "Біомехатронні" роботи  імітують метелика, птаха, дельфіна, хобот слона, кенгуру, мурах у мурашнику. Але найцікавіше – це внутрішня механіка, яка дозволяє механічній бабці зависати в повітрі і навіть рухатись у зворотному напрямку, та "механічна кооперація" мурах, які допомагають одна одній та об'єднуються в групу для переміщення надважкого вантажу.

На 22 робочих місця з необхідним технічним устаткуванням припало більше 30 заявок з 8 університетів. За кращими магістрами кафедри-організатора було зарезервовано 6 місць, ще 16 слухачів представляли університети Вінниці, Херсона, Львова, Глухова і Києва. Викладачі школи Оксана Ганпанцурова, Альона Муращенко і Костянтин Бєліков зіткнулися з тим, що студенти з різних вишів по-різному бачили задачі мехатроніки. Це не дивно. Адже вони представляли зовсім різні кафедри: професійної освіти та комп'ютерних технологій, комп'ютерно-інтегрованих технологій та вимірювальної техніки, будівельних машин, лісових машин, технології та автоматизації машинобудування, технічної кібернетики, прикладної гідроаеромеханіки і механотроніки, конструювання машин і обладнання.

Під час занять школу відвідали представники Київського національного університету технології та дизайну на чолі з деканом факультету мехатроніки та комп'ютерної техніки М.А. Зенкіним та доцент Львівської політехніки О.С. Мачуга. Увага викладачів інших вишів є зрозумілою – випускники торішньої Літньої школи посіли 7 з 10 перших місць серед 18 команд олімпіади "Механотроніка в машинобудуванні – 2016", 9 з 10 перших місць в особистому заліку, 7 з 10 місць відкритого конкурсу WorldSkills Ukraine компетенції "mechatronics".

Несподівано для організаторів майже кожного дня заняття відвідували абітурієнти, що приїжджали до нашого університету. Для декого відвідини були екскурсією, а двоє школярів приєдналися до студентів у задачах програмування контролерів.

В останній день навчань на переможців змагань зі штучним інтелектом чекали сертифікати Літньої школи та довільна програма – розв'язання самостійно запропонованих задач. Мехатронна спільнота студентів отримала нових прихильників, які зробили ще один крок на шляху від професійного знайомства до фахового знання та професійного самоствердження.

О.П.Губарєв, професор, координатор школи

Дата події