6–8 квітня 2017 року в Українському домі відбулася  Міжнародна виставка "Освіта та кар'єра – День студента 2017" за підтримки та участі Міністерства освіти і науки та Національної академії педагогічних наук України.

 Журі виставкового конкурсу в номінації  "Міжнародне співробітництво в галузі освіти і науки" удостоїло вищої нагороди – "Гран-прі" КПІ ім. Ігоря Сікорського. Цю нагороду присуджено завдяки Міжнародному проекту, виконаному на факультеті електроніки (ФЕЛ) в рамках  Міжнародної європейської програми "ТЕМПУС: 543904-TEMPUS-1-2013-1-GR-TEMPUS-JPGR" в 2016 р.  Основна мета проекту – сприяння  освіті з біомедичної інженерії  через створення навчальних біомедичних лабораторій, реалізацію системи забезпечення якості та оцінки, розробку навчальних матеріалів.

Участь у проекті беруть університети із семи країн ЄС та десяти країн-партнерів, у тому числі: Вільний університет Брюсселя (Бельгія), Університет Любляни (Словенія), Alma Mater  Studiorum – Болонський університет (Італія), 3ахіднопоморський технологічний університет (Щецин, Польща), Університет медицини та фармації Ясси ім. Грігоре Попа  (Румунія), Технічний університет Варни (Болгарія) та ін.

Наводимо результати виконання авторами з ФЕЛ КПІ ім. Ігоря Сікорського проекту в рамках Міжнародної програми "ТЕМПУС" у 2016 році:

 – розроблено навчальний посібник  "Електронні методи і засоби біомедичних вимірювань" (автори А.Т.Орлов, В.М.Співак, С.К.Мещанінов) для видання та використання університетами країн-партнерів  Міжнародної програми "ТЕМПУС" при викладанні дисциплін біомедичних напрямів навчання. Мета навчального посібника – введення читачів у проблематику і аналіз сучасного стану біомедичних вимірювань,  аналіз електронних методів та засобів біометрії, отримання сучасних перспективних елементів, пристроїв та систем  і  створення  на їх основі  сучасних електронних засобів для біомедичних вимірювань.  Суттєвою новизною навчального посібника є розробка навчального матеріалу з наносенсорних систем та сенсорів.      

– створено комплекс лабораторних робіт для спеціальності 163 "Біомедична інженерія" та спеціалізації "Фізична та біомедична електроніка". Завдяки модульній побудові (змінні сенсори та пристрої збору даних) та універсальному програмному забезпеченню DOSLID при мінімальному налаштуванні комплекс дозволяє проведення лабораторних робіт у ВНЗ з різних кредитних модулів, таких як "Біомедичні вимірювання", "Електронні сенсори та біочіпи", "Цифрова обробка сигналів" та ін.  У спрощеній комплектації лабораторний комплекс може бути використаний у школах та навчальних закладах 1-2 рівнів акредитації під час викладання дисциплін "Біологія", "Основи безпеки життєдіяльності" та ін.

Авторами Міжнародного проекту фахівців з ФЕЛ є: академік НАН України Ю.І. Якименко (науковий керівник), А.Т. Орлов (відповідальний виконавець), В.М. Співак, Т.Л. Волхов, та С.К. Мещанінов (виконавці).

В.М. Співак, доцент кафедри звукотехніки та реєстрації інформації ФЕЛ

Дата події