"Bardzo dobry" – саме ці слова звучали найчастіше на українсько-польському круглому столі, що пройшов 7 квітня  в інноваційному центрі КПІ ім. Ігоря Сікорського. Захід був складовою Форуму ректорів вищих технічних навчальних закладів України та Польщі і присвячувався створенню європейської мережі стартап-шкіл та спільного інноваційного середовища.

Нагадаємо, перша в Україні стартап-школа була створена в 2014 році на базі нашого університету. У 2016 р. – на початку 2017 р. за допомогою та методиками київської Стартап-школи Sikorsky Challenge відкрилися стартап-школи у Вінниці, Маріуполі, а також у столиці Азербайджану – Баку. Незабаром з'явиться своя стартап-школа і в Республіці Білорусь. Причому всі школи створюються на базі ВНЗ. Тому круглий стіл 7 квітня став логічним продовженням розбудови мережі стартап-шкіл, адже метою його проведення було обговорення потреб і можливостей щодо розвитку спільного інноваційного середовища українських та польських університетів, основою якого може стати українсько-польська мережа університетських стартап-шкіл.

З української сторони у круглому столі взяли участь: Михайло Згуровський, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського, керівник проекту Інноваційна екосистема Sikorsky Challenge; Інна Малюкова, директор Інституту післядипломної освіти КПІ ім. Ігоря Сікорського, керівник проекту Cтартап-школа Sikorsky Challenge; Володимир Гнат, генеральний директор Наукового парку "Київська політехніка"; Костянтин Коваль, керівник Стартап-школи Sikorsky Challenge Вінницького національного технічного університету; Ігор Ленцов, проректор з наукової роботи Приазовського державного технічного університету, керівник стартап-школи в Маріуполі.

З польської сторони: Катаржина Вальчик-Матушик, заступник директора, Національний контактний пункт науково-дослідних програм ЄС, Голова Асоціації TOP-500 Innovators; Аркадіус Мезик – ректор Сілезького технологічного університету; Біанка Сівінська, голова Науково-освітнього фонду Perspektywy; Пшемислав Секальський – співзасновник Міждисциплінарної школи інновацій (ISI), Технологічний університет м. Лодзь; Кінга Куровська.

Катаржина Вальчик-Матушик, модератор круглого столу, ознайомила його учасників з організаційною інфраструктурою інноваційних підприємств Польщі та засобами їхньої взаємодії с ЄС. Біанка Сівінська на прикладі суто жіночого інноваційного середовища розповіла про ефективні інструменти та успішні приклади співпраці науки та бізнесу. Пшемислав Секальський поділився своїм баченням перспектив та стратегії розвитку технопарків.

 Польські колеги говорили також про стратегії та інструменти промоції локальних інноваційних середовищ та про ефективність політики держав Європейського Союзу з розвитку інноваційних середовищ.

Українські учасники розповіли про власні досягнення у справі розбудови інноваційного потенціалу України на прикладі створення та функціонування стартап-шкіл у різних регіонах України: Інна Малюкова – про про першу в Україні Стартап-школу Sikorsky Challenge в Києві, Костянтин Коваль та Ігор Ленцов – про перші групи випускників своїх стартап-шкіл та особливості інноваційного клімату у своїх регіонах.

Під час обговорень директор Інституту наступної освіти Юрій Богачков запитав: "В Україні є проблеми взаємодії у трикутнику школяр-студент-работодавець. Як ви у себе в Польщі вирішуєте цю проблему?"

 На це запитання відповіли зразу троє польських спікерів. Катаржина Вальчик-Матушик сказала, що польські студенти починають працювати з 3-4 курсів і тому ще в університеті набувають практичних навичок. Аркадіус Мезик зауважив, що поляки намагаються підходити до цього питання системно: з молоддю робота починається ще в школі, потім – супровід студентів у процесі навчання в університетах і підтримка зв'язку після завершення навчання. А Роман Касузнські, віце-ректор Білостокського технологічного університету, розповів про спільні польсько-литовсько-українські проекти із залучення молоді до інноваційної діяльності в металургійній галузі.

Насамкінець круглого столу Володимир Гнат зачитав погоджені сторонами рекомендації на майбутнє:

  • Створення українсько-польської мережі стартап-шкіл на базі мережі Стартап-шкіл Sikorsky Challenge КПІ ім.Ігоря Сікорського.
  • Підготовка спільних українсько-польських інноваційних проектів та подання заявок на участь у програмі Horizon 2020;
  • Підготовка спільних українсько-польських стартапів та подання заявок на участь у європейських акселераційних програмах та програмах фінансування Європейського Союзу;
  • Представлення спільних інноваційних проектів та участь у конкурсі інноваційних проектів Sіkorsky Challenge 2017, який проходитиме 10–13 жовтня 2017 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Тетяна Кресан, Фото автора

Дата події