Чергове засідання профспілкового комітету співробітників КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулося 23 березня 2017 р. У ньому взяли участь представники адміністрації університету, заступники першого проректора – начальник навчально-методичного управління С.П. Гожій і начальник навчально-організаційного  управління П.М. Яблонський.

На початку засідання заступник голови профкому В.О. Корсаков вручив Почесні грамоти міськкому профспілки працівників освіти профспілковим активістам-жінкам, нагородженим за активну роботу з нагоди Міжнародного жіночого дня 8 березня.

Далі заступник голови профкому М.О. Безуглий поінформував присутніх про хід переговорного процесу в комісії з перевірки виконання Колективного договору за період з квітня 2016 по квітень 2017 рр. Він повідомив, що у трьох розділах зафіксовано часткове невиконання Колективного договору з боку адміністрації. По-перше, окремі накази та розпорядження, що стосуються умов праці, не були узгоджені з профкомом. По-друге, норми бального оцінювання викладачів були затверджені і опубліковані із запізненням – у I кварталі 2017 р. замість IV кварталу 2016 р. Насамкінець, не виконано пункт Колективного договору в розділі з охорони праці, де йдеться про забезпечення належних умов праці, оскільки через об'єктивні причини було відключено опалення в корпусах університету.

М.О. Безуглий також повідомив про підготовку проекту Колективного договору університету на наступний період і організацію Конференції трудового колективу, на якій його планується затвердити. Він, зокрема, зазначив, що пропозиції до розділу з охорони праці, які надійшли своєчасно, були розглянуті разом з проректором з адміністративно-господарської роботи П.В. Ковальовим і включені або до угоди з охорони праці, або до плану ремонтних робіт на 2017 рік.

Заступник голови комісії профкому з соціального страхування З.В. Кравець поінформувала про організацію санаторно-курортного оздоровлення працівників КПІ ім. Ігоря Сікорського. Вона повідомила, що компенсувати частково (30%) вартість путівки профком може тільки у випадку наявності угоди профкому з відповідним санаторієм. Решта вартості може бути сплачена працівником "у розстрочку". На даний час така угода (на 32 путівки на період червень – серпень) укладена з санаторієм "Червона калина" (Рівненська область). Усі заявки щодо оздоровлення в інших санаторіях можна подавати через профбюро підрозділів, після чого будуть укладені аналогічні угоди і працівник матиме можливість оздоровитися в санаторних закладах необхідного профілю.

Заступник голови профкому М.О. Безуглий надав попередню інформацію про відпочинок цього літа співробітників і дітей співробітників у Польщі по безвалютному обміну з Варшавською політехнікою. Зокрема, планується поїздка дітей до Польщі в кількості 20 осіб у першій половині липня. Докладну інформацію буде надано працівникам та профбюро після травневих свят.

Головним питанням була інформація голови профкому В.І. Молчанова про численні індивідуальні та колективні звернення викладачів університету, що виникли у зв'язку з наказом по університету №1-98 від 17.03.2017 р. "Про організацію та планування освітнього процесу 2017/2018 н.р.". Він звернув увагу на те, що обсяги фінансування університету залежать від кількості студентів, які навчаються (раніше – від кількості студентів, що вступили на перший курс). І у зв'язку з цим фактично держава компенсує університету приблизно третину витрат на комунальні послуги. Якщо раніше близько 70% студентів отримували стипендію, то з 2017 р. академічну стипендію отримують приблизно 30 %. Останніми роками зменшується кількість студентів, які вступають до нашого університету на перший курс. Якщо 5-7 років тому навчалось понад 40 тис. студентів, то на сьогодні – близько 19 тис. студентів.

На 2017/2018 навчальний рік затверджено максимальне навчальне навантаження науково-педагогічних працівників 650 годин. Штатна чисельність науково-педагогічних працівників кафедри визначається чисельністю студентів і не залежить від навчального навантаження. Вже зараз є групи, чисельність студентів у яких менше нормативної. Для таких груп у наказі пропонується виключно за колегіальним рішенням кафедри застосувати змішану форму навчання зі зменшенням кількості аудиторних годин. Відповідну методику наведено в додатку №36 до наказу. Голова профкому наголосив, що остаточне рішення про формування аудиторного навантаження за робочими навчальними планами приймає колектив кафедри виходячи з фонду оплати праці, прогнозовані показники якого будуть надані факультетам/інститутам на початку квітня. У будь-якому разі спосіб формування фінансової складової підготовки кадрів виключно за принципом "гроші йдуть за студентом" не виправдав себе в європейській освітній практиці, а в умовах постіндустріальної економіки України призведе до знищення високотехнологічних та наукоємних наукових напрямів.

Інформацію голови профкому доповнив начальник навчально-методичного управління С.П. Гожій. Він, зокрема, звернув увагу на те, що останніми роками держзамовлення для нашого університету залишається незмінним, але на перший курс набираємо на 500-600 студентів менше максимально можливого. Щоб виправити це становище, у цьому році були внесені зміни до правил прийому до КПІ ім. Ігоря Сікорського, зокрема мінімальний бал для допуску до участі в конкурсі з профільного предмету – математики (фізики або іноземної мови) – встановлено не 140, а 125 балів за умови, що другий профільний предмет буде не менше ніж 100 балів. До того, введено "альтернативу" для другого профільного предмету – фізика або іноземна мова. Вже не буде набору на освітній рівень "спеціаліст", у зв'язку з чим очікується зниження кількості студентів на 5-6 курсах. С.П. Гожій також наголосив на необхідності приділити увагу змішаній формі навчання, оскільки це дає шанс зберегти наукові школи.

В.І. Молчанов і С.П. Гожій відповіли також на запитання присутніх.

На завершення засідання було розглянуто поточні справи.

Інф. профкому співробітників

Дата події