Минув майже рік, як ми вітали нашу збірну зі скелелазіння з перемогою на Першості України серед ВНЗ (тоді команда стала призером з усіх видів скелелазіння). За цей рік  нашими студентами зроблено дуже багато.

Майже завершено будівництво скеледрому "КПИскала". Відкрити зал для всіх поки що не можемо, оскільки траси підготовані для спортсменів й умови майже спартанські, але сподіваємося, що найближчим часом усі охочі зможуть відкрити для себе цей вид спорту на КПІшному скеледромі. Також створено студентський клуб спортивно-оздоровчого спрямування "КПИскала". Суттєво оновився склад збірної. Молода команда КПІ ім. Ігоря Сікорського тримає марку, зайнявши 2-ге місце на чемпіонаті України зі скелелазіння серед студентів (боулдеринг).

Та й у світовій спільноті цей досить молодий вид спорту набирає обертів. У 2016 р. МОК офіційно визнав спортивне скелелазіння олімпійським видом спорту і включив його до програми літньої Олімпіади 2020 року. В Україні скелелазіння увійшло до видів спорту, які беруть участь в універсіаді. 16–19 березня вперше пройшов чемпіонат України серед студентів за програмою універсіади (швидкість, складність).

Наша команда вже заявила про себе: 18–19 лютого в Кривому Розі на чемпіонаті України серед студентів по скелелазінню (боулдеринг) наша збірна, зайнявши 2-ге місце, зробила крок до повторення минулорічного тріумфу.

 Результат по боулдерингу також буде враховуватися в багатоборстві, отже намагатимемось у швидкості та складності вибороти перемогу.

Скелелази змагаються в кількох дисциплінах:

  1. швидкість – проходження запропонованої суддями дистанції за мінімальний час;
  2. складність – судді фіксують максимальну висоту підйому на дистанції;
  3. боулдеринг – серія легких трас, судді підраховують кількість пройдених трас і витрачені спроби;
  4. багатоборство.

Кожен вид скелелазіння має традиційні закономірності виконання технічних прийомів і прийняття тактичних рішень, вирізняється своїми психологічними й фізіологічними особливостями. Різняться не тільки технічні прийоми, але й умови змагань та характер трас.

Мало хто знає, що перший штучний скелелазний стенд в Україні був побудований в 60-х роках саме в КПІ. Тепер ми хочемо зробити великий зал "КПИскала" для пропаганди і розвитку цього відносно молодого, але дуже цікавого і красивого виду спорту, який, як ніколи раніше, потребуватиме інноваційних впроваджень не лише в технічній сфері, але й у методиках підготовки спортсменів.

Цей вид спорту вимагає максимального розвитку всіх основних якостей спортсмена – швидкості, спритності, сили, витривалості і гнучкості. А також якостей, притаманних безпосередньо скелелазам: уміння орієнтуватися на маршруті, запам'ятовувати сам маршрут і характер зачіпок, уміння проходити його найбільш раціональним способом, не витрачаючи зайвих зусиль. І лише  залежно від конкретної спеціалізації спортсмена одна з якостей може мати домінуючий характер.

Навички скелелазіння і знання, які студенти отримають на заняттях, стануть їм у пригоді і в подальшій життєвій і професійній діяльності. Приміром, скелелази беруть участь у будівництві гідростанцій, в геологічних експедиціях у горах. Багато скелелазів і альпіністів працюють у службах МНС. Вони першими виїжджають на місце катастроф – землетрусів, аварій, особливо в гірських районах. Промисловий альпінізм увійшов до класифікатора професій України. Усі висотно-монтажні роботи не обходяться без участі скелелазів і альпіністів. 

Тож бажаємо нашій збірній нових перемог і здобутків. А всіх охочих незабаром запросимо на заняття.

В.М.Михайленко, ст. викл. каф. фізичного виховання

Дата події