З нагоди святкування "Року Японії в Україні", присвяченого 25-й річниці встановлення дипломатичних зв'язків між Україною та Японією, всією Україною проходять різноманітні заходи. Вони допомагають ближче ознайомитися з культурою та філософією Країни Вранішнього Сонця. Тож і у виставковій залі Українсько-Японського центру КПІ ім. Ігоря Сікорського в Науково-технічній бібліотеці ім. Г.І.Денисенка пройшла виставка "J-COS-expo: сучасний японський косплей".

 Косплей – один з видів перформансу, який полягає у відтворенні персонажів за допомогою костюма та аксесуарів. Слово сформувалося шляхом скорочення двох англійських слів – "costume" та "play", тобто означає "костюмована гра". Косплей виник у середовищі фанатів аніме (японської мультиплікації) та японських коміксів манґа, саме тому зазвичай джерелом перевтілення є персонажі манґа, аніме, відеоігор або історичних фільмів про самураїв. В Україну косплей прийшов наприкінці 90-х років минулого століття. Перший масовий косплей-захід в Україні відбувся у 2003 році – на святкуванні 6-річчя аніме-клубу Crystal Power.

Щорічно в Україні проходить кілька десятків великих і малих фестивалів та вечірок, присвячених аніме і косплею. Але захід виставкового формату було проведено в Україні вперше. Виставку косплей-костюмів "J-COS-expo: сучасний японський косплей", представлену в Українсько-Японському центрі, зібрала творча команда Nice Guys. Її відвідувачі мали змогу ознайомитись як з костюмами учасників команди, так і костюмами інших представників спільноти косплеєрів України.

Відкриття виставки 13 березня зібрало значну кількість гостей. Серед них були і художники-ілюстратори коміксів манґа з Японії, які цього ж дня провели лекцію і майстер-клас з малювання манґа. Японські гості теж були в костюмах для косплей. Програма відкриття передбачала костюмоване дефіле за участю підростаючого покоління косплеєрів, танцювальні та вокальні номери.

Експозиція налічувала близько 40 костюмів, половина з яких – вбрання для дітей віком від 4 місяців до 8 років. Були навіть костюми для вагітних. Також на виставці було представлено більше 200 робіт так званого фотокосплею – фотографій професійних фотографів та косплей-моделей України і не тільки. Всі костюми були виготовлені українськими майстрами власноруч.

Інф. УЯЦ

Дата події