У грудні 2016 року на базі Вінницького технічного університету відкрилась Стартап-школа "Sikorsky Challenge" (м.Вінниця), а в лютому 2017-го – Стартап-школа Приазовського державного технічного університету (м.Маріуполь).

Кожен сам обирає шлях: стати гарним фахівцем і працювати з 9-ї ранку до 6-ї вечора, а потім іти додому.., якщо керівник дозволить. Або ж обрати інший шлях: замислити ідею, знайти команду однодумців та створити власну компанію – спочатку маленьку, але інноваційну. Для того щоб студентство замислилось, чого хочеться насправді, потрібно розуміти, що життя нам пропонує. Сьогодні є з чого обирати.

І справді, сьогодні в Україні є з чого вибирати – з ініціативи київської Стартап-школи "Sikorsky Challenge" на базі регіональних ВНЗ створюється потужна мережа стартап-шкіл, у яких креативна молодь набуває найсучасніших знань з інноваційного підприємництва. Знань, які не тільки зразу втілюються в бізнес-проекти, а й визначають подальший шлях талановитої молоді.

Перша в Україні Стартап-школа "Sikorsky Challenge" на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського запрацювала 19 лютого 2014 року.

"Київський Хрещатик був у вогні, все перекрито. Ми були шоковані тими подіями і припускали, що з 22 потенційних "школярів" не прийде жодного. Але прийшли 18 слухачів, дехто прямо з Майдану – і це без перебільшення. Це було символічно – починати таку справу в такі нелегкі часи. Вже згодом перші проекти, яких було сім, вийшли успішними. Два з них отримали два раунди інвестицій. Відтак, головне – прагнення" (Інна Малюкова, керівник Стартап-школи "Sikorsky Challenge").

Проектів, які розпочали наші випускники, вдалося реалізувати чимало. Зокрема, проект "Мультивізор Wider" – модульний проекційний моноблок з медіа-сервером, акустикою  та великим  панорамним екраном у комплекті; проект "Emotion tracker" – ґаджет у вигляді браслету, який контролює стан здоров'я літньої людини, сервіс для швидкого вивчення іноземних мов "8words"; винахід "CamTouch" для перетворення будь-якої поверхні на інтерактивну; прилад "Luciding", який дозволяє керувати сном людини,  та інші винаходи. Імена наших випускників знають тепер не тільки в Україні – Ліза Воронкова, Антон Галяшинський, Михайло Скричевський, Максим Ляшенко, Наталія Шерімбетова, Андрій Коноваленко, Олексій Олійник та інші.

Протягом  2016 року керівники нашої стартап-школи працювали над проблемою – як дати можливість отримати необхідні знання з інноваційного підприємництва мешканцям інших міст України. Адже бажаючих навчатися було багато і з інших регіонів, а можливостей відвідувати наїздами 2-місячний курс, на жаль, не було. І тоді було прийнято рішення відкривати стартап-школи по всій Україні. І не тільки відкривати, а й готувати тренерів з інноваційного підприємництва за методиками та програмами Стартап-школи "Sikorsky Challenge". 

Восени 2016 року в Стартап-школі "Sikorsky Challenge"  паралельно із навчанням  слухачів за програмою "Вступ до інноваційного підприємництва"  проводилися тренінги для майбутніх тренерів. До нас приїхали представники багатьох університетів України. І вже в грудні 2016 року на базі Вінницького національного технічного університету відкрилась друга Стартап- школа "Sikorsky Challenge". Перші 70 слухачів, що пройшли серйозний відбір, розпочали навчання 7 лютого 2017 року. Навчання триватиме до червня, а в жовтні кращі випускники зможуть взяти участь у конкурсі проектів, отримати консультації та фінансування на реалізацію свого стартапу.

Проект Вінницької стартап-школи розвивається за підтримки  Вінницької обласної державної адміністрації, Вінницької міської ради, а також провідних технологічних та ІТ-компаній  регіону.

"Стартап-школа – новий формат у навчанні, що орієнтований на майбутнє, – стверджує керівник школи, завідувач кафедри інтеграції навчання з виробництвом ВНТУ Костянтин Коваль. – Він сприятиме всебічному розвитку особистості слухачів та розвитку сектору інноваційного підприємництва Вінниці. Переконаний, що наявність такої форми навчання у Вінницькому національному технічному університеті спільно з провідними місцевими бізнес-компаніями є ознакою глибокого розуміння всіма учасниками процесу важливості формування високоінтелектуального кінцевого продукту із значною доданою вартістю".

Третя в Україні стартап-школа відкрилась 28 лютого 2016 в Приазовському державному технічному університеті (м.Маріуполь). Це також спільний проект із Стартап-школою "Sikorsky Challenge". Організацію школи та підтримку проекту забезпечила Агенція  США з міжнародного розвитку USAID. Уже пройшла 1-ша сесія, участь у якій узяли всі, хто має вартісну ідею і прагне перетворити її на успішний бізнес. Процес навчання проходитиме за методиками та програмами київської Стартап-школи "Sikorsky Challenge" і включатиме наступні етапи: вступ до інноваційного підприємництва, практика запуску стартапа та робота з потенційними інвесторами.

Головний ментор і тренер мережі стартап-шкіл в Україні – Ігор Пеєр. Він є засновником  та  генеральним директором Open Innovation Incubator Be Next IT та  співзасновником інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge". На відкритті вінницької та маріупільської стартап-шкіл він укотре наголосив, що починаючи роботу зі створення стартапів, навіть якщо перший не виходить, людина має не зупинятися, а робити другий, третій.

"Виживають сильніші. І сильніші не стільки за інтелектуальними якостями, а за наполегливістю, комунікативністю, здатністю оговтатися після невдачі і знову почати усе спочатку. Молоді люди випускаються з одним проектом, а потім приходять показати те, що в них є нового. І я вже бачу сформованих, сильних бізнесменів, вони свою нову ідею представляють на значно вищому рівні, і в них я вже відчуваю партнерів, у яких є чого повчитися мені самому. У них уже є той досвід, якого я не маю. Така синергія дуже важлива. Вона виникатиме і між самими слухачами. Це дуже цікаво і ефективно. Я впевнений – у нас усе вийде", – резюмував Ігор Пеєр.

І ми всі, хто займається в Україні розбудовою інноваційного майбутнього країни, віримо, що в нас усе вийде на цьому шляху. Бажаємо нашим колегам із Вінниці та Маріуполя цікавих ідей і проектів, наполегливості та вдачі! Та чекаємо ваших випускників на наступному Фестивалі "Sikorsky Challenge", який відбудеться в жовтні 2017 року в КПІ  ім. Ігоря Сікорського.

До зустрічі!

Інф. Стартап-школи "Sikorsky Challenge"