Чотири книги, що, безумовно, зацікавлять істориків техніки, надійшли наприкінці минулого року до фонду рідкісної і цінної книги Науково-технічної бібліотеки ім. Г.І.Денисенка нашого університету.

Книги "Описание маяков и знаков Черного и Азовского морей" (1851) та "Маяки и знаки Средиземного моря с кратким описанием главных аппаратов, употребляемых ныне для освещения маяков вообще" (1854) вийшли з друкарні Чорноморського гідрографічного депо. Це депо було засновано в Миколаєві в 1803 р. для проведення морських зйомок на Чорному і Азовському морях, виготовлення карт морських узбережжів, проектування міських будівель та ін. Депо видавало карти, описи берегів та маяків і навіть художні твори.

Обидва видання в хорошому стані і містять багато ілюстрацій. Опис маяків та знаків Середземного моря має додаток: "Краткое описание способов освещения маяков извлечено из английского сочинения Account of Skerryvore Lighthouse with notes of the illumination of Lighthouse, by Alan Stevenson 1848… Штурманом Капитаном Балиохиным".

Книга англійською мовою: Thomas Stevenson (Томас Стівенсон) "Lighthouse illiumination being a description of the holophotal system and of azimuthal condensing and other new forms of lighthouse apparatus" видана в 1871 р. в Единбурзі і присвячена освітленню маяків. Її автор – Томас Стівенсон (1818–1887), новаторські проекти якого поклали початок новій епосі у будівництві маяків. Він також займався метеорологією (існує "екран Стівенсона" для захисту метеорологічних інструментів від атмосферних опадів) і став засновником Шотландського метеорологічного товариства. Ім'я Томаса Стівенсона добре відоме шанувальникам англійської літератури: він був батьком Роберта Луїса Стівенсона, автора численних пригодницьких романів. Томас Стівенсон – представник відомої шотландської родини інженерів, що побудували в ХІХ столітті багато маяків, причому не тільки навколо Шотландії. Він був дуже невдоволеним, коли син відмовився продовжувати родинну справу.

Книга Стівенсона має оригінальну палітурку (правда, корінець не зберігся), і ми знаємо, кому належало видання – на авантитулі є тиснення з іменем власника "Павелъ Андреевичъ Самойловъ". З перших звітів про діяльність Київської політехніки відомо, що 1898 року "…вдова генерала Самойлова передала бібліотеці до 300 книг з інженерних спеціальностей". Іншої інформації ми поки що, на жаль, не маємо.

І ще одна іноземна книга: Leon Renard (Леон Ренард) "Les phares", яка вийшла в 1867 р. у Парижі в серії "Bibliotheque des merveilles" ("Бібліотека чудес"), а пізніше неодноразово перевидавалось. Це унікальна історія появи, розповсюдження маяків та розповідь про найвідоміші з них. Леон Ренард – бібліотекар державного департаменту карт і планів Військово-морського флоту Франції. Ілюстрації у книзі –  робота французьких художників, зокрема Жуля Ноеля – відомого автора французьких пейзажів і так званих "марин" (морських сюжетів).

Ось такі книги з навігації, що вже понад століття стоять на полицях нашої бібліотеки і містять важливі свідчення неймовірно захоплюючої історії техніки.

Марина Мірошниченко, зав. відділу рідкісних і цінних видань НТБ