29 вересня в Києві відбувся регіональний етап міжнародного конкурсу інноваційних проектів Falling Walls Kyiv 2016. Проект був заснований на честь 20-річчя падіння Бер­лінської стіни і підтримується німецьким урядом. З 2015 р. право представляти Україну на конкурсі має Фонд Кличко.

Цього року на український етап конкурсу було подано 76 заявок, 20 з яких відібрали для презентації. Переможцем стала студентка ФБТ (кафедра промислової біотехнології) Марина Коршевнюк. Тепер вона представлятиме Україну на заключному етапі, який відбудеться в Берліні.

Студентка підготувала проект "Їстівні вакцини", створений на базі Інституту клітинної біології та генетичної інженерії під керівництвом А.А.Петерсона. Завданням проекту є застосування методів генетичної та клітинної інженерії рослин для розвитку фармацевтичних та біотехнологічних наук з метою створення нових препаратів вакцин та методів вакцинотерапії, зокрема "їстівних вакцин".

Як розповіла Марина, над дослідженнями, що стосувалися вдосконалення технології створення edible vaccines ("їстівних вакцин"), вона працювала більше року. Люди споживають достатньо овочів і рослинної їжі, зокрема салатів. Тож дослідники прагнули створити спеціально трансформовані рослини, при вживанні яких організм людини стає стійким до інфекційних захворювань – вакцинується. Іншими словами, мова може йти про пасивну імунізацію, коли рослина стає здатною синтезувати антитіла різних груп чи інтерферони, які з їжею потрапляють в організм людини і допомагають в лікуванні та профілактиці захворювань, або активну імунізацію: рослина синтезує безпечні білки – аналоги частинок патогенних вірусів чи бактерій, які при вживанні "вмикають" імунітет людини і вона стає захищеною від цих патогенів.

Від поїздки в Берлін студентка очікує знайомства з однодумцями, які цікавляться такими ж дослідженнями й розробляють схожі напрями в біотехнології та фармацевтиці. Їй було б цікаво започаткувати (чи долучитися) до спільного проекту. Дівчина впевнена: в Україні багато талановитих людей, здатних творити нове, але багато часу витрачається на пошуки спонсорів, тому хотілося б більшої зацікавленості з боку держави. Адже розробка найсучасніших лікувально-профілактичних засобів та методів, зокрема вакцин, є актуальною й у світі, й для України.

В.М.Ліновицька, ст. викладач ФБТ

Дата події