23 вересня на базі Центру ресурсоефективного та чистого виробництва та Інституту післядипломної освіти НТУУ "КПІ" відбулася перша зустріч учасників перепідготовки військовослужбовців за курсом підготовки фахівців за спеціальністю "Ресурсоенергоефективні технології" в рамках проекту "Україна-Норвегія".

Міжнародний проект "Україна- Норвегія", що фінансується Королівством Норвегія, має на меті сприяння соціальній адаптації офіцерів, які звільняються в запас, а також членів їх сімей. Організатором виконання проекту в Україні є Міжнародний фонд соціальної адаптації (МФСА), а виконавцями проекту – університети, підприємства, громадські організації ветеранів Збройних сил України. Партнером проекту з норвезької сторони є Університет Нурланда (м. Будо).

Слухачів привітав співробітник департаменту міжнародного співробітництва НТУУ "КПІ" Євген Огородник, який розповів про університет і організаційні моменти, зокрема, про викладачів факультетів, які будуть залучатися до проведення перепідготовки. Президент МФСА Володимир Рубцов привітав слухачів з початком навчання і побажав їм успішної кар'єри після оволодіння новою спеціальністю. Докладну інформацію про спеціальність та її практичне застосування, алгоритм навчального процесу, перспективи працевлаштування учасникам надав директор Центру ресурсоефективного та чистого виробництва Ігор Шилович. Співробітник Центру Андрій Ворфоломєєв обговорив з групою розклад і час занять та інші робочі питання.

Спеціальність "Ресурсоенергоефективні технології" нині дуже затребувана.  Адже однією з гострих проблем України є низька ефективність використання природних ресурсів у промисловості та житлово-комунальному господарстві. Зокрема, потенціал енергозбереження становить близько 30% від теперішнього рівня споживання енергії. Енергоаудитори та енергоменеджери зможуть суттєво посприяти підприємствам у скороченні витрат енергоресурсів та коштів.

У програмі курсу – заняття з основ електротехніки, електропостачання, електроприводу, теплотехніки, гідравліки, екології, енергоаудиту, енергозбереження в системах електро- та теплопостачання, будівлях та ін. Слухачі вивчатимуть основи ресурсоефективного та чистого виробництва, методику розробки та обґрунтування заходів щодо підвищення ресурсоенергоефективності, а також набудуть практичних навичок роботи з вимірювальними пристроями, що застосовуються при оцінюванні ресурсоенергоефективності.

За підсумками перепідготовки учасники отримають сертифікати Університету Нурланда, дипломи Міністерства закордонних справ і Міністерства оборони Норвегії, сертифікати державного зразка про проходження професійної перепідготовки КПІ та сертифікати міжнародного зразка Центру ресурсоефективного та чистого виробництва від імені міжнародної організації UNIDO. Останні дають право проводити енергоаудит об'єктів, підписувати відповідні документи, що робить випускників затребуваними кваліфікованими фахівцями на сучасному ринку праці. Учасники проходитимуть практику на реальних підприємствах, де набудуть практичних навичок роботи за новою спеціальністю.

Разом по Україні за даною спеціальністю розпочали заняття 15 навчальних груп у 12 ВНЗ.

За інф. Центру ресурсоефективного і чистого виробництва / На фото: Виступає І. Шилович

Дата події