9–30 вересня 2014 р. у Картинній галереї НТУУ «КПІ» ім. Г.Синиці пройшла персональна виставка «Осіння рапсодія» Ірини Анатоліївни Шеховцової – ст. викладача кафедри менеджменту факультету менеджменту та маркетингу, керівника художньої студії ФММ «Інновація». На виставці було представлено 39 картин, виконаних олією.

Сюжети різноманітні – квіти, пейзажі, Лондон, Венеція... Ірина Анатоліївна постійно експериментує, шукає нові сюжети і стилі, якими найкраще їх можна виразити. Спочатку малювала олівцем і гуашшю, згодом  олійними фарбами, а ще пізніше – аквареллю.

Малювати розпочала вже у зрілому віці. Можливо, це стало реалізацією підсвідомих мрій раннього дитинства, коли вперше побачила роботи прадідуся Григорія Дядченка – учня засновника української школи живопису Олександра Мурашка. А можливо, пробудилася спадковість – в її роду був ще один відомий художник – Фотій Красицький, внучатий племінник Тараса Шевченка. Але беззаперечно, що любов до образотворчого мистецтва у Ірини Анатоліївни – з сім’ї, адже вміння бачити красу навколо себе у будь-кого закладається в дитинстві, найближчими людьми.

Кожну розповідь про себе, про те, як почала малювати, про свої картини, про те, як вони народжуються Ірина Анатоліївна починає словами про красу навколишнього світу: «Влітку побувала в Карпатах, на Чорному морі і захотіла відобразити побачену красу на папері...»; «Спостерігаючи красу навколишнього світу, його різноманітність, яскраві фарби, я подумки малювала...»; «Вийшла вранці в сад, побачила, як цвітуть вишні, взяла мольберт, фарби, пензлі і малюю з натури...».

Щоправда, тепер, набувши певного досвіду, з натури малює рідше. Перебуваючи на природі, споглядає красу, набирається вражень, фотографує, а потім перекладає ці враження на полотно, проглядаючи часом фотографії. У Венеції не була, але там були її діти. Вони привезли безліч фотографій, довго ділилися враженнями, і все це Ірина Анатоліївна виразила на полотнах, які представлені на виставці. У Лондоні теж не була. Але, як і всі ми, читала оповідання про Шерлока Холмса, бачила фільми і по-своєму зобразила «Лондон професора Моріарті».

Викладаючи на факультеті менеджменту та маркетингу, Ірина Анатоліївна як справжній педагог не змогла відмовити студентам, які кілька років тому, побувавши на її виставці у ЦКМ, попросили навчити їх малювати. Так з’явилася художня студія «Інновація». Студенти ФММ під керівництвом І.А.Шеховцової тут раз на тиждень вдосконалюють свої знання і вміння з живопису, графіки, декоративно-прикладного мистецтва, художньої фотографії. Студійці кожного року беруть участь у виставках-конкурсах «Таланти КПІ», і багато з них стають переможцями і призерами. Отже, завдяки діяльності тих, хто бачить, цінує і  вміє творити красу, її стає більше.

Побажаємо Ірині Анатоліївні та її учням творчої наснаги робити навколишній світ кращим і красивішим.

М. Петренко

Дата події