З 14 по 17 травня в Національному комплексі "Експоцентр України" пройшов щорічний фестиваль науки, присвячений цього року інноваційним розробкам, готовим до впровадження у виробництво. Традицією стала участь у подібних наукових заходах студентів кафедри наукових, аналітичних та екологічних приладів і систем.

 На урочистому відкритті фестивалю-виставки виступили віце-президент НАН України академік НАН України А.Г. Наумовець, керівник Агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України В.П. Семиноженко, віце-президент Національної академії педагогічних наук академік НАПН А.М. Гуржій. Зокрема, В.П. Семиноженко зазначив: "Подібні виставки показують, що майбутнє науки – це майбутнє України. Розвиток будь-якої країни залежить від її економіки, що визначається конкурентністю вироблених товарів, а конкурентність забезпечує впровадження найсучасніших технологій в промисловості".

На фестивалі результати своїх фундаментальних і прикладних досягнень представили понад 80 наукових організацій України, які продемонстрували інновації в широкому спектрі галузей – енергетичній, будівельній, транспортній, медицини та сільського господарства. Більшість розробок уже впроваджені або ж перебувають у стадії впровадження, що, врешті-решт, приведе до заміщення імпортної продукції вітчизняною.

Велике зацікавлення відвідувачів викликали вітчизняні безпілотні літаки (БЛА R-100, БЛА R-400), які застосовуються для патрулювання великих об'єктів, контролю стану атмосфери, руху транспорту в мегаполісах, ведення повітряної екологічної розвідки тощо. Цей експонат вдало ілюструє лекції професора В.П. Маслова з курсу "Інформаційні технології в екології".

Майбутніх фахівців з екологічного моніторингу зацікавила також багатофункціональна портативна станція радіологічного контролю і моніторингу "ВЕКТОР", призначена для пошуку, локалізації та експрес-ідентифікації радіоактивних та ядерних матеріалів.

Відвідавши виставку, ми переконалися, що попри сьогоднішні негаразди, наука в Україні розвивається і має велике майбутнє.

 Павло Глинський, Євгеній Лівша, студенти ПБФ

Дата події