Сьогодні вищі навчальні заклади України готують фахівців із залученням до науково-дослідної роботи в межах виконання навчальних програм різних напрямів. Чимало студентів-випускників обирають шлях науковців, втілюють наукові здобутки у життя. Завдяки цьому українська наука має вагомі досягнення, а українські вчені отримують результати фундаментальних і прикладних досліджень світового рівня. На державному рівні ведеться підтримка наукових ідей, мотивація молодих науковців. Так, за кращі наукові роботи, а також за серії наукових робіт з єдиної тематики, за відкриття та винаходи окремим авторам або колективам авторів присуджуються премії та гранти. У конкурсі на здобуття премії можуть брати участь наукові працівники, докторанти, аспіранти та інженерно-технічні працівники установ, організацій, вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівнів акредитації, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України, як індивідуально, так і у складі колективу претендентів. Премії Президента України для молодих учених НАН України, які започатковано у 2000 році, призначаються з метою підтримки найбільш талановитої молоді, яка здійснює перспективні наукові дослідження в галузі природничих, технічних, гуманітарних і суспільних наук.

Так, серед номінантів Премії Президента України для молодих учених цього року – молоді науковці Видавничо-поліграфічного інституту Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут", активні представники наукової сфери, кандидати технічних наук, старші викладачі та просто друзі: Ярослав Володимирович Зоренко, Антон Вікторович Несхозієвський та Василь Миколайович Скиба.

Важливе рішення стати на шлях наукової роботи не було марним. У стінах ВПІ НТУУ "КПІ" спочатку студенти однієї з найкращих груп кафедри технології поліграфічного виробництва, потім аспіранти за спеціальністю 05.05.01 "Машини і процеси поліграфічного виробництва", згодом кандидати технічних наук під керівництвом д.т.н., професора Петра Олексійовича Киричка та д.т.н., професора Олени Михайлівни Величко втілювали у життя свої наукові здобутки. Трирічна робота над кандидатськими дисертаціями була надзвичайно продуктивною. Їх наукова праця була високо поцінована та привнесла чимало результатів у поліграфічну галузь. Окрім того, слід відмітити велику науково-педагогічну діяльність, завзяту участь у підготовці бакалаврів, спеціалістів, магістрів видавничо-поліграфічної справи. Вони на цьому не зупинилися і далі продовжують вивчати і досліджувати явища і розкривати їх механізми. Тож логічною була підготовка ґрунтовної наукової праці "Наукові основи стабільного відтворення текстово-ілюстраційної інформації сучасними друкувальними засобами", яка за результатами таємного голосування у Вченій раді НТУУ "КПІ" була висунута на здобуття Премії Президента України для молодих учених 2013 року.

На підставі подання Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки за результатами його таємного голосування Указом Президента України "Про присудження щорічних премій Президента України для молодих учених 2013 року", опублікованим 5 грудня 2013 року в газеті "Урядовий кур'єр", присуджено премію нашим молодим науковцям Я.В.Зоренку, А.В.Несхозієвському, В.М.Скибі за роботу "Наукові основи стабільного відтворення текстово-ілюстраційної інформації сучасними друкувальними засобами".

Технологічні процеси поліграфічного виробництва вкрай різноманітні, складні, стохастичні, надто складно утримати стабільними низку параметрів, які впливають на відтворення текстово-ілюстраційної інформації. Встановлення закономірностей взаємовпливу параметрів у системі "оригінал-відбиток" та моделювання етапів репродукування, дослідження впливу формного і друкарського процесу та встановлення закономірностей впливу їх параметрів на якісні показники відбитка, що дозволяє стабілізувати технологічний процес відтворення текстово-ілюстраційної інформації, – є надзвичайно актуальним науковим завданням, над яким старанно працювали наші молоді науковці. Проведена науково-дослідна робота Я.В.Зоренка, А.В.Несхозієвського, В.М.Скиби комплексно і ґрунтовно дозволяє вирішити проблему забезпечення стабільності технологічних параметрів, що сприяє значному підвищенню продуктивності процесу та зносостійкості елементів контактувальних пар друкарського контакту.

Молодими науковцями розроблено технологічне забезпечення експлуатаційних властивостей поліграфічного обладнання на основі системи контролю виробництва для стабілізації технологічного процесу відтворення інформації сучасними друкувальними засобами.

Ними розроблено і впроваджено:

  • технологічні інструкції для здійснення контролю властивостей репродукції на поліграфічному виробництві;
  • інструкції з процесу експлуатації монометалевих друкарських форм;
  • систему контролю роботи поліграфічного обладнання;
  • спеціалізоване програмне забезпечення для підвищення ефективності виробничих процесів;
  • інструкції з оздоблювально-зміцнювальної обробки та відновлення деталей поліграфічного обладнання.

Робота виділяється комплексністю підходів у вирішенні важливих проблем стабілізації і унормування технологічно-якісних показників продукції завдяки стабілізації технологічних параметрів і зниження ризиків упливу негативних факторів.

Дана робота викликала надзвичайно широкий резонанс серед наукової та поліграфічної громадської спільноти. Високо поцінували роботу професори, доктори та кандидати наук, зокрема О.М.Гавва, д.т.н., професор (Національний університет харчових технологій), Ю.С.Ганжуров, д.п.н, професор (директор Парламентського видавництва Верховної Ради України), А.Л.Бойчук, к.т.н. (регіональний представник Heidelberg в Україні), О.Ю.Байдак, к.т.н., доцент (ТОВ MacHOUSE), Ю.М.Подрезов, д.ф-м.н., ст.н.с. (Інститут проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України), С.Ф.Гавенко, д.т.н., професор (Українська академія друкарства). Надійшла велика кількість позитивних відгуків від діячів поліграфічної галузі – директорів видавництв, рекламних агенцій, друкарень, зокрема Н.А.Турбанової, (видавництво "Томіріс"), В.Е.Бриліцького, (ТОВ "Верекон"), І.В.Агаркова (ПП "РА "Да Вінчі"), О.К.Сусола, (видавництво НПУ ім. М. П. Драгоманова) та інших.

За результатами роботи автори опублікували 46 робіт, у тому числі одну монографію "Відтворення тонового градієнта засобами репродукування", 18 наукових статей у фахових вітчизняних та закордонних виданнях, отримали 3 патенти України. Їхня наукова робота є визначним здобутком поліграфічної галузі. Видатні наукові дослідження наших молодих науковців сприяють подальшому розвитку технічних наук, позитивно впливають на суспільний прогрес і утверджують високий авторитет вітчизняної науки у світі. Вагомим є той факт, що результати роботи впроваджені у виробництво, а економічний ефект від впровадження становить 209 тис. грн.

Щиро вітаємо молодих науковців ВПІ НТУУ "КПІ" з присвоєнням звання лауреата Премії Президента України для молодих учених! Бажаємо Ярославу Володимировичу Зоренку, Антону Вікторовичу Несхозієвському, Василю Миколайовичу Скибі постійно розвиватися, підвищувати свій науковий рівень та ніколи не зупинятися на досягнутому. 

Катерина Золотухіна