В Україні розгортається широкомасштабна підготовка до відзначення 200-річчя з дня народження видатного поета і художника, борця за народні права Т.Г.Шевченка. Зокрема, для вшанування творчої спадщини поета, виявлення обдарованої молоді та сприяння її всебічному розвитку, виховання у молодого покоління поваги до мови й традицій свого народу започатковано щорічний Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді ім.Т.Шевченка. Учасники конкурсу, окрім відповідей на тести, пишуть творчу роботу (невеликі есе). Теми пов'язані з культурою, мораллю, духовними цінностями українського народу, які сприяють об'єднанню, формуванню патріотизму й віри в щасливе майбутнє Української держави, в яке вірив і про яке писав Т.Шевченко. Тим приємнішою стала звістка, що одна з переможців III Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Т.Шевченка – студентка НТУУ "КПІ" Людмила Трояновська – другокурсниця факультету біотехнології і біотехніки.

Народилася Людмила в Києві, батьки – інженери, тож з дитинства знаходилася у творчій атмосфері, з роками сформувалося бажання навчатися в КПІ. Хоча, парадокс, гуманітарні предмети давалися легше і були цікавішими. Романтична за натурою, хоча вольова й цілеспрямована, після закінчення школи дівчина опинилась перед вибором: хотілося в журналістику, вабила співоча кар'єра, та цього ж не навчають у КПІ. Зате тут є спеціальності з біотехнології, на сьогодні цікаві, перспективні та затребувані в економіці. "Про свій вибір жодного разу не пошкодувала, – розповідає студентка, – хоча продовжую літературні вправи: пишу невеличкі статті для різних ресурсів і журналів та різножанрові твори, переважно у стіл".

За її словами, на конкурс Людмила втрапила за принципом: спробую, а раптом вийде. Це була гарна можливість "позмагатися з собою", перевірити свої знання та здібності, уміння формулювати думки та викладати їх у цікавій формі. Тим більше, що зросла дівчина в російськомовному середовищі і спілкується російською. Та милозвучна українська вабить творчу особистість, тож Людмила не пропускає нагоди практикуватися та вдосконалювати навички.

"Конкурс виявився вельми масштабним заходом, було подано сотні творчих робіт школярів та студентів", – каже переможниця. На її думку, критерієм оцінювання стало дотримання конкурсантами основної ідеї та структури тексту. Перемога в конкурсі додала студентці впевненості та стала поштовхом для подальшої творчості. Вона збирається "відкривати для себе нові горизонти, підкорювати нові вершини та вдосконалюватися". Адже лише той, хто не здається, досягає мети.

Н.Вдовенко