Зустріч з нагоди 90-річчя секції

6 жовтня у Варшавському будинку техніка Секція вихованців КПІ у Польщі відсвяткувала своє 90-ліття. В урочистостях узяв участь генеральний секретар Федерації науково-технічних товариств Головної технічної організації (ФНТТ ГТО) Польщі Єжі Гумінський. Він розповів про діяльність Федерації, зробивши наголос на роботі Будинків техніка і активній участі Секції вихованців КПІ в інженерному русі. Високо оцінив діяльність Секції у справі налагодження співпраці Польщі та України голова Товариства співпраці Польща – Схід Юзеф Бриль (Юзеф Bryll). Професор Київської політехніки Володимир Любимов поінформував про Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут" та висловив думку про велике значення роботи Секції у справі просування позитивних уявлень про КПІ в польському суспільстві.

Голова Секції Януш Фукса виступив з доповіддю про історію організації випускників КПІ від її створення в 1922 р. і відновлення після війни в 1957 р. до наших днів. У своєму виступі він докладно зупинився на особистості одного з головних ініціаторів і фундаторів цієї організації, випускника КПІ 1906 року професора Войцеха Свєнтославського. Голова Секції повідомив, що напередодні варшавської зустрічі в КПІ було закладено пам'ятний камінь на місці, де буде споруджено  пам'ятник цьому видатному вченому і державному діячеві.

Професор Варшавської політехніки Вєслав Луціянек присвятив свій виступ співпраці свого університету та НТУУ "КПІ", зокрема тих їхніх факультетів, які займаються дослідженнями в галузі авіації та космонавтики.

Гості, які завітали на урочистості, вручили Секції пам'ятні адреса, а голова Секції передав подяки ректора НТУУ "КПІ" Михайла Згуровського за заслуги у справі розвитку співробітництва науково-технічних середовищ України та Польщі голові ФНТТ ГТО Еві Манькевіч-Цудни і генеральному секретареві ФНТТ ГТО Єжі Гумінському.

З історії створення секції

Дев'яносто років тому, 20 листопада 1922 р., у Варшаві зібралися випускники Київського політехнічного інституту. Метою їх зустрічі було створення Гуртка вихованців КПІ. Одним з ініціаторів об'єднання став видатний фізико-хімік Войцех Свєнтославський, який закінчив КПІ в 1906 р. Головою гуртка було обрано Антоні Романовського.

Гурток працював при Товаристві польських техніків. На початку своєї діяльності він об'єднав 293 випускників Київської політехніки. У роботі першого з'їзду вихованців КПІ в 1928 р. взяли участь 250 осіб, та вже наступного року їх зібралося близько 700. Третій з'їзд відбувся у 1938 р.,  участь у ньому взяли 600 осіб.

Після Другої світової війни випускники КПІ довоєнних років зібралися 22 вересня 1957 р. у Будинку техніка у Варшаві. Вони вирішили при Головній технічній організації (ГТО) створити Секцію вихованців КПІ. Почесним головою з'їзду був Войцех Свєнтославський, на той час професор Варшавського університету, директор Інституту фізичної хімії Польської АН. Головою секції було обрано Станіслава Гжималовського. У травні 1959 р. Секція організувала урочистості, присвячені 60-річчю КПІ, участь у яких узяв проректор КПІ Іван Чиженко.

Завдяки тому, що голова Секції налагодив з керівництвом КПІ дружні контакти, в червні 1961 р. перша група вихованців КПІ з сім'ями відвідала Київ і взяла участь у святкуванні закінчення навчального року. Червневі відвідини польськими випускниками рідного інституту стали традиційними і не переривалися до 1967 р. Тоді в КПІ крім офіційних заходів влаштовували вечірні бали перед головним корпусом, який винахідливо і дотепно прикрашали студенти всіх факультетів.

У вересні 1966 р. у Варшаві пройшов третій повоєнний з'їзд випускників за участю делегації КПІ. Вона складалася з 10 професорів на чолі з ректором Олександром Плигуновим, якого було нагороджено офіцерським хрестом Ордена відродження Польщі.

У 1968 р. термін навчання в КПІ було подовжено до 5 з половиною років. На той час інститут запровадив нову форму урочистої посвяти першокурсників у студенти – з мітингом і концертною програмою. З того часу польські випускники почали приїжджати до Києва наприкінці серпня. У 70-80-ті роки минулого століття на День першокурсника приїздили великі групи членів Секції. Так, у 1981 р. до Києва завітали 67 осіб. Однак у 90-х їх кількість помітно скоротилася. Лише 2007 р. автобусом прибули 33 випускники з сім'ями. Вони взяли участь в урочистостях з нагоди початку навчального року, зустрілися зі своїми професорами й однокурсниками, згадали Київ часів своєї студентської молодості.

Після смерті Станіслава Гжималовського 1968 року в Секції головували Єжи Сятецький, Еугеніуш Лецик і Ришард Анджеяк. У 1974 р. було обрано новий склад її правління. Головою Секції став Януш Фукса.

У 1976 р. у Будинку техніка у Вроцлаві пройшла конференція, присвячена  польсько-радянському науково-технічному співробітництву. Вона поклала початок щорічним семінарам, участь у яких зазвичай бере делегація КПІ. Секція проводить їх у різних містах Польщі. Також кожні чотири роки скликається з'їзд вихованців КПІ, на якому обирається новий склад правління. Їх пройшло вже дванадцять.

З метою збереження історії польсько-українських контактів Секція провела три літературних конкурси. Роботи, які надійшли на них, включені до трьох томів “Спогадів про Київ”, виданих у вісімдесяті роки. Усього ж на цей час видано вже двадцять п'ять томів творів, присвячених зв'язкам випускників КПІ з рідним інститутом, Києвом і Україною. Історія Секції описана в чотирьох товстих томах хроніки. Також ГТО видає “Біографічний словник польських техніків”, який уже вийшов у 22 томах, де вміщено й біографії видатних випускників КПІ. У польських газетах і журналах друкувалися статті випускників КПІ, присвячені технічним та економічним темам співпраці, сучасності й історичним сторінкам України. В Інтернеті можна ознайомитися з сайтом Секції, прочитати про її роботу, переглянути фрагменти видань і зробити віртуальну прогулянку територією КПІ.

Коли це було можливим, Секція дбала про підвищення кваліфікації випускників шляхом сприяння навчанню польських громадян в аспірантурі, організації стажувань, захисту кандидатських і докторських дисертацій в КПІ. У 80-ті роки тут пройшли стажування 75 випускників, також підтримкою Секції скористалися 4 доктори  наук. Секція шанує заслуги викладачів КПІ, їх внесок в інженерний розвиток польських фахівців, польської науки і техніки. Тож за її поданням з 1975 р. і до сьогодні науковці, викладачі і співробітники  КПІ отримали 80 золотих почесних знаків ГТО. А в 1985 р. Командорським хрестом Ордена заслуги був нагороджений і КПІ.

Нині в НТУУ "КПІ" польські громадяни не навчаються, відтак приплив нових членів до Секції припинився. На жаль, польське міністерство освіти не направляє абітурієнтів до найбільшої й найвідомішої української вищої технічної школи. Тепер у нашому списку налічується 327 осіб – випускників, колишніх студентів і стажистів КПІ. Нині всю надію ми покладаємо на договори про співпрацю між НТУУ "КПІ" та Варшавською й Вроцлавською політехніками. Можливо, поповнення прийде звідти.

Секція вихованців КПІ від початку свого існування розвиває дружні стосунки з рідним університетом, сприяє співпраці між польськими та українськими науково-технічними колами, між ВНЗ, підприємствами та містами. На своїх робочих місцях випускники також піклуються про розширення зв'язків із спорідненими підприємствами і школами. Все це сприяє зміцненню співпраці між двома країнами. Вже 90 років Секція служить зближенню наших народів. Вона й надалі має намір служити цій благородній справі.

Януш Фукса, голова  Секції вихованців КПІ у Польщі

Дата події