Науковці та дослідники склали перелік найкрасивіших місць у світі, серед них європейських усього п'ять: норвезькі фіорди, швейцарська гора Юнгфрау – льодовикове царство у центрі Європи, балканська перлина – Плитвіцькі озера, італійське озеро Гарда та українські Карпати – зокрема Долина нарцисів, букові праліси й високогір'я.

На травневі свята політехніки мали змогу мандрувати стежками Карпатського біосферного заповідника, де знаходяться букові праліси – найбільші за площею в Європі: дерева віком 100-500 років, висотою до 40 м і діаметром понад метр. У 2007 р. цю ділянку в 20 тис. га у складі українсько-словацької номінації "Букові праліси Карпат" включено до Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Відносна недоступність масиву та відсутність річок, придатних для сплаву, захистили його від вирубок і зберегли до наших днів. Найкраще уціліли насадження у верхів'ях рік Малої й Великої Угольки. Як і тисячі років тому, дерева виростають тут до гігантських розмірів, висихають, падають на землю, стаючи поживою для дрібноти та звільняючи шлях до світла молодшим. Тільки тут одночасно можна побачити молоді дерева й гігантські, фантастичних розмірів буки. Замість трави й підліску – нагромадження півметрових подушок моху, грибів, відмерлих стовбурів, у яких кишить життя.

На заповідній території на поверхню виходять вапняки юрського періоду у вигляді скель та карстових печер, яких тут налічується понад тридцять. Серед них найбільша печера Карпат "Дружба" (інша назва – "Романія") протяжністю 1,5 км з вертикальним спуском, де живе 8 червонокнижних видів кажанів; унікальна природна арка "Карстовий міст", яка ще донедавна слугувала язичницьким капищем; печера "Молочний камінь", де знайшли рештки поселення первісної людини віком понад 20 тисяч років.

Маршрути, якими пройшли туристи, не належать до широко розрекламованих, частіше тут працюють дослідники та навідуються студенти-практиканти, останнім часом – зарубіжні. Тим цікавіше було видертися на Соколине бердо (соколиний уступ) та помилуватися панорамою Румунії, піднятися вгору вздовж Великої та спуститися вниз Малою Уголькою, ознайомитися з роботою форелевого господарства та піймати рибину на вечерю, відвідати унікальний Музей екології гір та поспілкуватися зі співробітниками Карпатського біосферного заповідника – досвідченими фахівцями, ентузіастами своєї справи.