Їх можна побачити в інтерактивному музеї вишивки, що в Деснянському районі. Тут представлені роботи народної майстрині Тетяни Протчевої – ікони, що світяться в темряві; картини, що вводять в оману зір; вишитий одяг, аксесуари та ін. Автор активно пропагує національну культуру, прагне через вишивку показати багатство української душі, ознайомити глядачів з національним колоритом своєї землі. Свої роботи вона виставляла на спеціалізованих виставках у США та Японії, возила до Великобританії. "Вишивка – то стан душі, фантазія, творчість", – говорить майстерниця.

Тетяна Протчева вважає: для того щоб популяризувати мистецтво вишивки, треба наблизити його до сучасності. Картини, серветки, мережені хрестиком, – це нині не дуже актуально. Так з'явилася колекція чоловічих і жіночих краваток, метеликів, хустинок для фраків, розшитих геометричними орнаментами. В експозиції також представлені вишиті картини-ілюзії – зображення з певним оптичним ефектом. До Дня Незалежності у 2011 р. майстриня вишила прапор України, який можна побачити із заплющеними очима. "Я застосувала в цій роботі властивості людського зору і мозку. Зосередившись на цій помаранчево-фіолетовій картинці, а потім заплющивши очі, можна чітко побачити наш блакитно-жовтий прапор", – пояснює авторка.

дерево життяУ доробку майстерниці кілька вишитих карт України, де кожна область позначена притаманним даній місцевості орнаментом, у Києві їх застанеш не часто – мандрують міжнародними виставками, прикрашаючи стенди України; разом з Катериною Ющенко вона вишивала "Рушник єднання"; у Японії втілила спільний проект – вишила карту світу разом із відвідувачами міжнародної виставки, унікальний експонат передали потім в міжнародний музей вишивки.

Та найбільшу увагу в музеї привертають витвори, що світяться в темряві. Правда, споглядати такі чудо-картини можна лише наживо, відео- та фотокамерам світлове мерехтіння передати не вдається. Відшукати унікальні сяючі нитки вдалося в 2005 р. в Японії. Це стало поштовхом вишивати ікони, адже флуоресцентні нитки чудово підходять для оздоблення німбів. Найцікавіша ікона, яку включено до Книги рекордів України – Христос у терновому вінку, де світиться образ Ісуса, вінок і пасмо волосся. Вишивані ноу-хау Тетяни Протчевої тричі потрапляли до Книги рекордів України. Це незвичне вишите яйце до Великодня, найбільша вишита карта України і метод вишивання нитками, що світяться в темряві.

Творчість і подвижництво майстрині – чудовий приклад, як буденні речі можна перетворити на витвори мистецтва, які приносять радість, зиск та стають візитівкою країни.

Н.Вдовенко