Збільшення кількості користувачів мережі Internet, а також розвиток та впровадження  комп'ютерних технологій у всьому світі призвело до вичерпання адресного простору протоколу IPv4. На початку 2011 року був виявлений перший етап вичерпання адресного простору Ipv4 – організація з призначення адрес (IANA) виділила групу останніх блоків IPv4-адрес для регіональних реєстрів Інтернет. Після цього очікується, що повне вичерпання адресного простору IPv4 з припиненням делегування діапазонів настане протягом найближчих 1-2 років. На заміну IPv4 фахівці розробили протокол нового покоління IPv6, який за рахунок значного розширення адресного простору та інших спеціальних властивостей дозволяє уникнути усталеної практики надання доступу до Інтернет в корпоративних та місцевих мережах, таких як використання проксі-серверів, NAT, VPN-тунелювання, динамічної автоконфігурації адрес тощо.

Впровадження IPv6 ускладнюється труднощами технічного (використання застарілого мережного обладнання), адміністративного (необхідність узгодження розробки нової інфраструктури корпоративних мереж) та психологічного характеру. З цієї причини загальна кількість користувачів мережі Інтернет, які мають доступ до Ipv6 – як безпосередній, так і за допомогою тунельних брокерів, на сьогоднішній день досягає близько 1%.

Орієнтуючись на майбутнє інформаційних технологій та мережі Інтернет, на кафедрі наукових, аналітичних та екологічних приладів і систем (НАЕПС) приладобудівного факультету  за ініціативою завідувача професора В.А. Порєва був розроблений проект  "Кафедра НАЕПС в Інтернеті майбутнього", в рамках якого передбачалась модернізація комп'ютерно-інформаційного простору кафедри та розширення інформаційного ресурсу кафедри в мережі Інтернет до підтримки протоколу IPv6.

Для  реалізації проекту на кафедрі був сформований колектив фахівців, головною рушійною силою якого став студентський гурток із символічною назвою "NERV".

  Самовіддано працюючи під керівництвом провідних викладачів, студенти розібралися  в особливостях IPv4 та IPv6, з'ясували, що найбільш суттєва різниця між IPv4 та IPv6 полягає в тому, що раніше на інтернет-адресу виділяли 4 байти (32 біта), а протокол IPv6 виділяє на адресу 16 байтів (128 біт). Це відповідає 3,4.1038 адрес  або по 5.1028 адрес на кожного користувача мережі Інтернет. При цьому в IPv6 відсутні кілька функцій, що ускладнюють роботу маршрутизаторів.

У процесі роботи над проектом гуртківці навчилися самостійно орієнтуватися в складних питаннях побудови та функціонування комп'ютерних мереж, розробляти алгоритмічне та програмне забезпечення для моделювання територіально роззосереджених однорангових мереж.

"NERV" успішно вирішив поставлену задачу і забезпечив  вільний доступ до ресурсів IPv6 для всіх співробітників та студентів у внутрішній кафедральній мережі. Були використані наявні ресурси: сервер під управлінням ОС Gentoo Linux, сервер під управлінням ОС Windows Server 2008, 20 робочих місць, Роутер Dlink під управлінням FreeWRT та тунельний брокер netassist.ua.

З 1 грудня 2011 року сайт кафедри НАЕПС першим в НТУУ "КПІ" став доступним через IPv6 за адресою ipv6.naeps.org.ua, а студенти зробили важливий крок на шляху до отримання диплома найкращого ВНЗ України.

Тарас Проценко, студент ПБФ