14-17 листопада керівник Національного офісу BSUN (Black Sea Universities Network – Мережа університетів Чорноморського регіону) в Україні, проректор НТУУ "КПІ" Сергій Сидоренко у складі делегації BSUN (на фото) відвідав штаб-квартиру в Нью-Йорку, де взяв участь у роботі семінару "UNAI Workshop on Sustainability".

UNAI (United Nations Academic Impact Іnitiative) – ініціатива ООН "Академічний вплив" – це нова програма Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, що об'єднує інституції вищої освіти, які виступають у ній як потужний інструмент  розв'язання глобальних проблем людства. Програма ґрунтується на Десяти всесвітньо визнаних принципах, які стосуються цінностей, що їх прагне здійснювати і просувати освітня система. Серед них – забезпечення прав людини на свободу досліджень, думок і слова, сприяння реалізації освітніх можливостей для людей незалежно від їх статі, раси, релігійних поглядів або етнічної приналежності,  створення умов для розвитку вищої освіти в усьому світі, сприяння збереженню миру та врегулюванню конфліктів за допомогою освіти,  розв'язання проблеми бідності за допомогою освіти, сприяння діалогу культур та подоланню нетерпимості за допомогою освіти тощо.

Університети-члени BSUN не могли залишитися осторонь від ініціативи ООН і цього року розпочали діяльність, яка, за їх задумом, має стати складовою ініціативи ООН "Академічний вплив". За змістом діяльності – це проекти вищих навчальних закладів Чорноморського регіону в різних аспектах сталого розвитку – навчанні, енергетиці сталого розвитку, нових матеріалах, гуманітарних та інших програмах.

З боку ООН для проведення семінару був виділений куратор для взаємодії з BSUN – пан Кійотака Акасака – помічник Генсека ООН з комунікацій та зв'язків з громадськістю.

Тож поїздка делегації BSUN до Нью-Йорка стала логічним завершенням важливого етапу співпраці університетів країн Чорноморського регіону з ООН. 

Професор С.Сидоренко від імені НТУУ "КПІ" представив ряд проектних пропозицій університетів-членів BSUN: "Master and PhD Program on Sustainable Development and Governance" (у цьому проекті НТУУ "КПІ" виступає як університет-лідер), "Nano and Micro Technologies of Materials for Sustainable Development" та "High Performance Computing and Cloud Computing Cooperation Network" (у цих проектах КПІ виступає як партнер МІСіС (Московського інституту сталі і сплавів) та університету "Овідіус", Румунія) та ще три проектні пропозиції в галузі відновлюваної енергетики і підготовки магістрів у цій сфері.

Делегацію BSUN прийняв заступник голови місії України при ООН Євген Цимбалюк.

Про враження від цієї поїздки "КП" попросив розповісти проректора НТУУ "КПІ" професора Сергія Сидоренка.

– Сергію Івановичу, хто входив до складу делегації BSUN?

– BSUN у делегації представляли такі університети: Університет Тирани (Албанія), Бакинський державний університет (Азербайджан), Афінський національний університет Каподистріан (Греція), Університет "Овідіус" (Румунія), Національний дослідницький технологічний університет "МІСіС" (Росія), Університет Белграда (Сербія), Стамбульський технічний університет (Туреччина), Кримський державний інженерно-педагогічний університет (Україна), ГеоЕкоМар інститут (Румунія).

– Скажіть, будь ласка, яку роль відіграє у цьому проекті КПІ? Як проходили семінари?

– Наш університет виступив як координатор проекту "Master and PhD Program on Sustainable Development and Governance".

Крім того, КПІ бере участь ще у п'яти проектах із дванадцяти представлених на семінарі. Були заслухані та обговорені всі проектні пропозиції. Для кожного проекту був виділений куратор – представник ООН. Відкривав семінар і підбивав підсумки його роботи помічник Генсека ООН пан К.Акасака. Пройшли двосторонні зустрічі – делегації зустрічалися з кожним куратором від ООН щодо кожного запропонованого від BSUN проекту та обговорювали перспективи даного проекту, шляхи його просування, виконання та можливі  фінансові джерела для підтримки кожного проекту.

– Поясніть, яким чином неурядова організація BSUN і наші університети в її складі привернули до себе таку увагу Організації Об'єднаних Націй?

– Організація Об'єднаних Націй не працює з неурядовими організаціями чи з університетами безпосередньо. Лише з урядами країн-членів ООН. Однак важливою довгостроковою політикою Організації Об'єднаних Націй є нині впровадження у практику врядування держав світового співтовариства стратегії  сталого розвитку. Тому Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун намагається об'єднати для реалізації цієї стратегії не лише уряди, але й громадські, неурядові організації та політичні сили різних держав. Це завдання нині вважається пріоритетним. Тому Організація Об'єднаних Націй відгукнулася на ініціативу BSUN зустрітися в рамках ініціативи ООН "Академічний вплив". І, як бачимо, зустріч відбулася й принесла непоганий результат. Ми, НТУУ "КПІ", отримали Сертифікат ООН, який закріплює наше членство у всесвітній ініціативі ООН "Академічний вплив". Це дуже високе визнання миротворчих зусиль нашого університету.

Захід, який відбувся в Нью-Йорку, сприяє піднесенню іміджу КПІ у світі і свідчить про те, що наш університет відгукується на виклики й миротворчі ініціативи світового рівня, що ми перебуваємо в річищі найголовніших, принципових завдань, які вирішуються Організацією Об'єднаних Націй заради прогресу людства.

Інф. "КП"

Дата події