14 жовтня в Центрі культури та мистецтв Київської політехніки відбулися урочистості з нагоди 20-ї річниці створення Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ". Ліцей було засновано у 1991 р. при факультеті довузівської підготовки. В ті кризові часи гостро постала проблема поповнення студентських лав КПІ професійно вмотивованими, добре підготовленими абітурієнтами. Ініціатором створення ліцею, його "генеральним конструктором" та першим директором став тодішній декан ФДП проф. В.М.Киричков.

В основу розбудови цього навчального закладу лягла ідея неперервної якісної освіти. Тепер можна впевнено сказати, що за 20 років ця концепція була вдало реалізована. Підтвердженням тому є високі освітні показники, що їх демонструють учні та випускники Політехнічного ліцею. Ліцей виховав 25 призерів всеукраїнських та 4 переможців міжнародних олімпіад, його учні посідають призові місця на районних і міських олімпіадах. Пріоритетним завданням Політехнічного ліцею завжди було і залишається виявляти і збирати у своїх аудиторіях дітей обдарованих, мислячих, небайдужих, з яскраво вираженим потягом до знань. Свідченням тому є масова участь ліцеїстів у роботі Малої академії наук України. За останні роки понад 300 ліцеїстів ставали призерами різних етапів конкурсу МАН. Важливе місце в роботі ліцею також займає патріотичне виховання. Тут діє скаутська організація "Плай", вивчається історія козацтва, шануються народні свята і традиції.

Взагалі, Політехнічний ліцей – це велика дружня сім'я однодумців, де школярі й педагоги неначе члени однієї великої родини. Тож святкування ювілею було яскравим, урочистим і по-домашньому затишним.

Першим ліцеїстів та гостей привітав проф. В.М.Киричков. Він нагадав присутнім етапи становлення та розвитку ліцею. Мудрий педагог і талановитий організатор Василь Микитович зі щирою гордістю розповідав про ліцей, його досягнення, окреслив завдання на майбутнє. З вітальною промовою до гостей свята також звернувся Ю.В.Киричков. Він очолює ліцей з 2003 р., гідно продовжує справу свого батька на посаді директора, невтомно працює задля навчання та виховання майбутньої еліти нашої держави, є відмінником освіти України. Ю.В.Киричков побажав молодому поколінню політехніків бути наполегливими і невтомними в навчанні, глибоко оволодівати знаннями.

Теплі слова поздоровлення ліцеїстам та їх наставникам виголосив перший заступник голови Комітету ВР України з питань науки та освіти, народний депутат М.Г.Луцький: "Неперервність освітнього процесу – вагомий фактор у підготовці спеціалістів високого рівня. Політехнічний ліцей НТУУ "КПІ" є взірцем того, як цю концепцію можна реалізувати на практиці", – наголосив депутат. Він нагородив Подяками проф. М.В.Киричкова, директора ліцею Ю.В.Киричкова, заступника директора Н.А.Атаманову та вчителів Н.Г.Акименко, О.В.Питюр, В.М.Ковальову.

На святі також пролунали вітання від адміністрації НТУУ "КПІ", Головного управління освіти та науки м. Києва, Солом'янської РДА, колективу ММІ.

Щирі слова вдячності звучали також з вуст випускників та батьків ліцеїстів. "Шануй учителя більше ніж родителя" – стверджує народна мудрість. Адже наша доля дуже залежить від того, якого вчителя нам пощастить зустріти в житті. Вчитель і тільки вчитель ростить в кожному із нас і особистість, і фахівця, і патріота, і, врешті-решт, Людину.

Бадьорого настрою урочистостям додав святковий концерт. Зал жваво вітав виступи ліцеїстів та гостей свята, зокрема чоловічий вокальний квартет "Гетьман", який подарував глядачам віночок з українських пісень. Символічно, що відзначення річниці ліцею збіглося зі святом Покрови Пресвятої Богородиці, яка є оберегом для українського козацтва. Тож коли в залі залунали запальні козацькі пісні, ліцеїсти аплодували стоячи. Свято вдалось веселим і щирим.

Політехнічний ліцей НТУУ "КПІ" ще зовсім молодий навчальний заклад. Він народився в рік, коли народилась наша держава, і це дуже символічно. Хочеться побажати педагогам і учням ліцею нових успіхів у їхній натхненній праці задля розбудови майбутнього нашої незалежної Батьківщини!

Любов Ревуцька, випускниця Політехнічного ліцею, студентка ФТІ 

На фотографії: В.М.Киричков і Ю.В.Киричков

Дата події