Кілька років поспіль у гості до київських політехніків заїжджає Антон Кротов – мандрівник і письменник, засновник і президент московської Академії вільних подорожей (АВП), автор 36 книг про туризм та подорожі (http://www.anton-krotov.ru, http://a-krotov.livejournal.com). Чергова зустріч відбулася 12 жовтня в спорткомплексі КПІ. Бажаючих послухати мандрівника зібралося набагато більше, аніж могла вмістити потокова аудиторія, тож сиділи на східцях, стояли під стінами. Антон майже 20 років мандрує країнами Азії та Африки. Його книги – путівники, подорожні замітки, розповіді про різні країни – вийшли десятками видань (1995-2010) і відкрили сотням тисяч читачів доброту, багатогранність та щедрість різних країн. Свої розповіді він ілюструє численними фото та місцевими артефактами.

Гість нещодавно повернувся з Нової Гвінеї, тож розповідав переважно про її мешканців. Папуаси Нової Гвінеї – це народ, який за 60 років пройшов шлях від первіснообщинного ладу до капіталістичного. Аборигени збирають какао-боби, кокоси, каучук та здають на приймальні пункти. Вірять в Ісуса Христа. Доброзичливі й гостинні. Білу людину вважають священною. Як правило, "білий містер" не працює, не помирає, вживає смачну їжу, може подарувати яку-небудь дрібничку (втім, і самі не гребують "позичити" у містера що-небудь екзотичне – зарядний пристрій для мобільного, банку "коли" тощо). Вважають своїм обов'язком супроводжувати білу людину завжди і скрізь (за 1,5 місяці мандрівки східним узбережжям Антону жодного разу не дозволили ночувати в наметі – тільки в хижі: покотом з господарем, його домочадцями та тваринами). Не визнають доріг, прокладених поміж горами, звично користуються стежками вгору-вниз, витривалі в дорозі. Не мають грошей. Виручені копійки витрачають на ношений одяг, сіль, сірники тощо. Їжа переважно рослинна. Заняття в школі щодня розпочинають з молитви, потім виконується гімн країни й гімн школи. Навчаються спрощеною англійською (пінджин), чи не в кожній місцевості розмовляють власною мовою (діалектом), власної писемності не мають.

А.Кротов також організатор унікального проекту "Дім для всіх". Щороку винаймається будинок чи квартира в цікавому місті, де можуть зупинитися, безкоштовно пожити чи отримати консультацію будь-які мандрівники. У попередніх проектах (Іркутськ-2006, Ош-2007, Каїр-2008, Владивосток-2009, Архангельськ-2010, Душанбе-2010) взяли участь сотні мандрівників з 25 країн світу. Майбутня дислокація для учасників проекту: 15.03.12-15.05.12 – Стамбул (Туреччина); 01.07.12-30.09.12 – Красноярськ (РФ); 10.10.12-10.12.12 – Куньмін (Південний Китай); 20.12.12-20.02.13 – Гватемала-сіті (Латинська Америка).  

Новий рік мандрівники АВП святкуватимуть (як завжди – з соком та фруктами) у поїзді Харків – Київ – Львів – Ужгород (31.12.11-01.01.12). До речі, 2004-й вони зустрічали в поїзді Москва – Ухта, 2005-й – в поїзді Москва – Владивосток, 2006-й – в поїзді Москва – Тобольськ, 2007-й – в підмосковному лісі, 2008 – на острові поблизу Паттаї, 2009-й – під прицілом автоматників у єгипетській пустині, 2010 – в хижі на о. Бревенник поблизу Архангельська, 2011 – на Шрі-Ланці.  Запрошуються всі бажаючі: знайомства, спілкування, ялинка, подарунки та веселощі організатори обіцяють, а ще – обговорення минулих та майбутніх мандрівок і проектів АВП. 

На завершення зустрічі гість поділився своїми роздумами: "Свобода для мене – це відображення світу бажань у реальному світі. Світ відкритий: немає поганих країн чи поганих народів. Якщо хочете щось зробити, не відкладайте більше, ніж на рік. Починайте з недалеких мандрівок, набувайте досвіду, знаходьте однодумців та об'єднуйтеся з ними. Як ми ставимося до оточуючих, так і вони ставляться до нас. Намагайтеся принести більше користі й добра, покращити довкілля. Земля у нас спільна, будьмо до неї уважними".

У розмові з кореспондентом "КП" один з учасників зустрічі зауважив: "Повертаючись з далеких мандрів, ми по-іншому сприймаємо оточуючих, намагаємося уважніше ставитися до них та бути гідними побратимами у всесвітній людській родині". Тож будьмо гідними та небайдужими.

Н.Вдовенко, Фото О.Іщенка