6-7 жовтня 2011 р. відбулася  міжнародна науково-практична конференція "Університетські музеї: європейський досвід та українська практика", організаторами якої виступили Український комітет Міжнародної ради музеїв (ICOM України), КНУ ім. Тараса Шевченка, НТУУ "КПІ", Державний політехнічний музей при НТУУ "КПІ", НУ "Києво-Могилянська академія". Учасниками конференції були представники більш як тридцяти ВНЗ з різних регіонів України, а також науковці із закордонних університетів, зокрема Регенсбурзького університету (Німеччина), Римського "Ля Сапієнца" (Італія), з університету Луї Пастера у Страсбурзі і Паризького університету Південь ХІ (Франція), Єреванського державного університету (Вірменія), Московської архітектурної державної академії (Росія). Інформаційну підтримку заходу надавав Український центр розвитку музейної справи.

Переважна більшість провідних українських ВНЗ мають значні наукові і навчальні колекції, музеї власної історії або музейні комплекси з кількох різнопрофільних музеїв. Їх зібрання вражають розмаїттям колекцій і унікальністю експонатів, вони активно залучаються до наукових досліджень і навчальних програм, культурно-просвітницької і виховної роботи. Але ще залишаються проблеми в організації та забезпеченні діяльності цих музеїв. Досі не складено повний перелік таких музеїв і не проведено їх облік. Інформація про їхню діяльність і склад колекцій майже відсутня не лише в засобах масової інформації, але й у спеціальній літературі. Більшість музеїв працює на громадських засадах, що часто призводить до закриття музеїв та втрати рідкісних колекцій. Ці проблеми потребують негайного вирішення, особливо в контексті сучасного розвитку європейської вищої освіти.

За час роботи конференції було проголошено і обговорено 55 доповідей, присвячених різним аспектам діяльності музеїв, які працюють у складі ВНЗ, відбувався обмін досвідом та ставилися питання, які потребують негайного вирішення, щодо організації музейної справи. Велике зацікавлення учасників викликала доповідь директора музею Н.В.Писаревської про організацію музейної справи в нашому університеті та дослідження, проведені в ДПМ, відвідини нашого музею, особливо відділу авіації та космонавтики.

У заключному слові президент Міжнародного комітету університетських музеїв і колекцій (UMAC) ІСОМ, директор Центру наук з університету Луї Пастера у Страсбурзі професор Хуго Дрейсе (Hugues Dreysse) відзначив високий професіоналізм співробітників музеїв ВНЗ України, висловив захоплення різноманітністю і багатством зібраних колекцій, побажав значних здобутків у подальшій роботі і висловив надію на успіхи у подальшій співпраці.

Л.С.Баштова, м.н.с. ДПМ при НТУУ "КПІ",
на фото: Донька М.К. Янгеля Людмила біля блоку ракети Р-12 в ДПМ

Дата події