ІІІ Міжнародна конференція з високих технологій у матеріалознавстві HighMatTech-2011 пройшла в НТУУ "КПІ" з 3 по 7 жовтня. Її організаторами виступили Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, НАН України, НТУУ "КПІ", Інститут проблем матеріалознавства ім. І.М.Францевича НАН України та ін.

Конференція була присвячена 100-річчю від дня народження видатного вченого в галузі фізико-хімічного матеріалознавства академіка Національної академії наук України Валентина Никифоровича Єременка (1911-1992). В.Н.Єременко – один з фундаторів Інституту проблем матеріалознавства Національної академії наук України, засновник та беззмінний керівник відділу фізичної хімії та неорганічних матеріалів (1955-1987) у цьому інституті. Його роботи і сьогодні активно розвиваються численними учнями. Виконані ним і його учнями фундаментальні теоретичні та експериментальні дослідження присвячені широкому колу проблем, вирішення яких потребує першочергової уваги під час розробки нових матеріалів та технологій: фазові рівноваги, термодинаміка металевих сплавів у широкому інтервалі температур, капілярні та контактні властивості металевих розплавів. Отриманий в результаті цих досліджень значний масив нової інформації про фундаментальні властивості сотень систем, які охоплюють практично всі метали періодичної системи, відображено в більш ніж 600 наукових працях. Ці дані увійшли до світової довідкової літератури та є важливою фізико-хімічною основою сучасного матеріалознавства. На засіданні 4 жовтня, окрім наукових доповідей, зі  спогадами про життєвий шлях і науково-організаційну діяльність В.Н. Єременка виступили його учні.

Спеціальне засідання конференції (6 жовтня) було присвячено науково-організаційній та комерційній підтримці досліджень у сучасному матеріалознавстві: міжнародне співробітництво, розробка прогнозів, інформаційне забезпечення робіт, практична реалізація результатів, інноваційна політика та ін.

У конференції взяли участь близько 320 провідних фахівців та вчених з 19 країн світу (Азербайджану, Вірменії, Австрії, Білорусі, Угорщини, Грузії, Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії, Ізраїлю, Канади, Латвії, Литви, Молдови, Німеччини, Польщі, Російської Федерації, Словаччини, США, Чехії, Туреччини, Франції, Японії). Дослідження науковців НТУУ "КПІ" були представлені практично на всіх секціях конференції, вони виступили переважно з доповідями, які стосувалися порошкової металургії, фундаментальних основ сучасного матеріалознавства, проблем створення кераміки функціонального та конструкційного призначення, інженерії поверхні, надміцних та надтвердих композиційних інструментальних матеріалів, наноматеріалознавства. У вітальному слові чл.-кор. НАН України проректор з міжнародних зв'язків, завідувач кафедри фізики металів С.І.Сидоренко ознайомив учасників та гостей конференції з історією та сьогоденням Київської політехніки.

Проведення міжнародної конференції HighMatTech-2011 сприяло обміну інформацією та науковими результатами, в тому числі розширенню участі вчених НТУУ "КПІ" у міжнародних та європейських програмах, зокрема в 7-й Рамковій програмі ЄС, входженню у світовий науковий простір, налагодженню зв'язків між вченими-матеріалознавцями та промисловими підприємствами, а також зануренню студентів у науково-дослідну роботу.

О. Юркова

Дата події