22 травня 2011 року завершився п'ятирічний Проект Японської агенції з міжнародного співробітництва (JICA) "Українсько-Японський Центр" (УЯЦ), у якому НТУУ "КПІ" був приймаючою організацією (реципієнтом).

Для забезпечення виконання функцій реципієнта в університеті був створений "Українсько-Японський Центр НТУУ "КПІ" (УЯЦ НТУУ "КПІ"), який тісно співпрацював з Проектом. У виділених в Науково-технічній бібліотеці приміщеннях розмістилися бібліотека, навчальні класи, офісні приміщення для співробітників УЯЦ НТУУ "КПІ" та Проекту.

Успішно реалізовувались програма вивчення японської мови, бізнес-програма (що включала бізнес-курси, організацію десяти семінарів, тренінгів українських підприємців у Японії), співробітництво наукової громадськості, промислового сектора та урядових структур; культурологічні програми (курси ікебани, чайної церемонії, каліграфії, гри Го, сьогі).

Плідній співпраці українських та японських партнерів у рамках Проекту та за його межами суттєво сприяли постійна підтримка Посольства Японії в Україні, центрального офісу JICA в Токіо, Міністерства закордонних справ України, Посольства України в Японії, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Діяльність Проекту та УЯЦ НТУУ "КПІ" здійснювалася і в регіонах України. Так, за підтримки обох структур в м. Дніпропетровську на базі Національного гірничого університету (НГУ) створено "Українсько-Японський Центр НГУ".

Ефективній реалізації Проекту сприяла цілеспрямована робота японських фахівців-представників JICA – пані Томоє Тамія та пана Осаму Мідзутані (який в останні роки успішно керував Проектом), їх колег.

Співпраця НТУУ "КПІ" з JICA, безумовно, сприятиме розвитку українсько-японського співробітництва в різних сферах. І для України, і для Японії надзвичайно важливо, щоб діяльність УЯЦ НТУУ "КПІ" тривала і надалі. На цьому у спільній заяві щодо українсько-японського глобального партнерства наголосили і Президент України Віктор Янукович, і Прем'єр-міністр Японії Наото Кан. Вони високо оцінили діяльність і досягнення Центру та зазначили, що "...Центр має залишатись важливим елементом двосторонньої співпраці у сферах науки і техніки, заохочення інвестицій, вивчення японської мови, взаємозбагачення культур, підвищення рівня взаєморозуміння з активним залученням усіх зацікавлених осіб з двох сторін".

Ректорат, колектив НТУУ "КПІ" висловлює щиру вдячність керівництву, співробітникам JICA, які брали участь в реалізації проекту "Українсько-Японський Центр" та сприяли розвитку українсько-японського співробітництва.

В НТУУ "КПІ" започатковано навчальний курс "The Hiroshima-Nagasaki Peace Study Course", який розроблено за підтримки мера м. Хіросіма пана Акіба. Деталі цього курсу та інші питання співпраці обговорені й під час візиту до Японії в рамках Проекту проректора з міжнародних зв'язків С.І.Сидоренка.

Важливо, що співпрацею з японськими партнерами опікувались підрозділи університету – ІЕЕ, ІПСА, ФММ, ІФФ, ФЕЛ, ФЛ, ІТС. Зокрема, проведений із залученням фахівців ІЕЕ (проф. А.В.Праховник) моніторинг енергоспоживання на промислових підприємствах Києва і Дніпропетровська та в навчальних корпусах НТУУ "КПІ" й НГУ дозволив обмінятись досвідом з японськими фахівцями в цій актуальній для України сфері.

Набутий досвід співпраці з JICA буде максимально використаний на новому етапі співробітництва, який розпочинається на основі Меморандумів, договорів з JETRO та Японською фундацією.

Б.А.Циганок, керівник УМЗ