У кабінеті директора ММІ проф. Миколи Івановича Бобиря висить фотографія, з якої дивляться на нас славні ветерани КПІ – учасники бойових дій Великої Вітчизняної війни. У кожного на грудях десятки нагород, які свідчать про героїчне минуле цих людей.

Гортаю теку, в якій зберігаються матеріали про наших ветеранів. Найперший аркуш – список учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні, які працювали на ММІ. Серед них – Л.Г.Лубінець, М.В.Василенко, О.Ф.Домрачев, М.М.Мухін, Г.О.Спину, Е.С.Уманський, П.Й.Сємідєл та інші – усього більше 20 осіб.

Нині готуємося до святкування чергової річниці Перемоги, до відзначення учасників бойових дій у Великій Вітчизняній, які працюють чи знаходяться на заслуженому відпочинку. На превеликий жаль, таких залишилося всього п’ять осіб. Це – Анатолій Іванович Мединцев, Юлія Гаврилівна Радченко, Ігор Олександрович Рожнецький, Володимир Васильович Хільчевський. Серед них героїчна жінка – Степанида Саватіївна Голубєва.

Хочу сказати про неї кілька добрих слів. У Кургані (Західний Сибір) Степанида (а натоді просто Стьопа) закінчила 7 класів, подальше навчання було перерване. Почалася Велика Вітчизняна війна. Стьопа пішла на завод – спочатку учнем, а потім працювала токарем. Виготовляла корпуси для мін. Зросту вона була невеликого, і для того щоб могла працювати за верстатом, для неї змайстрували спеціальні підмостки. Потім – робота на Магнітогорському металургійному комбінаті, де виготовлялися деталі для відомих «Катюш».

Після війни Степанида Саватіївна понад 20 років працювала в КПІ: старшим лаборантом кафедри металорізальних верстатів, з 1978-го – на кафедрі гідравлічних приводів гідропневмоавтоматики. Має 10 урядових нагород. Нині С.С.Голубєва на заслуженому відпочинку, та не пориває зв’язків з кафедрою – цікавиться новинами, згадує минуле. Ми глибоко шануємо дорогу Степаниду Саватіївну, із задоволенням згадуємо про спільну роботу. У лабораторіях кафедри досі експлуатуються стенди, у створенні яких брала участь Степанида Саватіївна.

Колектив кафедри прикладної гідроаеромеханіки й механотроніки, адміністрація, громадські організації, Рада ветеранів ММІ щиро вітають наших дорогих ветеранів з Днем Перемоги. Зичимо вам міцного здоров’я, довгих і щасливих років життя.