­

І мене в сім'ї великій,
В сім'ї вольній, новій,
Не забудьте пом'янути
Незлим тихим словом.

Тарас Шевченко

Прихід весни в Україні пов'язаний з пам'ятними днями – спомином великого сина українського народу, поета, художника Тараса Григоровича Шевченка. По всій країні проводяться урочистості з нагоди річниці, покладаються квіти до монументів, звучать його вірші.

У НТУУ "КПІ" у цьому році кафедра української мови, літератури та культури провела вікторину, присвячену життю та творчості митця (див. “КП” від 17.02); співробітниками бібліотеки університету була організована книжкова виставка (головний бібліотекар І.Л. Булах), а також яскраво й натхненно пройшов конкурс декламаторів творів поета.

Конкурс розпочався вітанням від студентів оркестрового відділення, кафедри бандури Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського Ганни Черевишник та Лілії Коренюк. Затамувавши подих, студенти та гості свята  слухали народні пісні та твори  на вірші Тараса Шевченка у виконанні молодих музиканток. 

Особливістю цьогорічного конкурсу стало обрання  журі зі студентів-гостей заходу, тож молодь сама оцінювала декламаторські таланти нашого вишу. Вибір поезій для читання був різноманітний: від інтимної лірики Т.Шевченка (Т. Левицька, ІФФ, В. Шилюк, ІЕЕ, В. Баніт, ФІОТ) до його патріотичних творів (Д. Корецький, ІЕЕ).

Нелегко було визначити переможців: стільки душі вкладав кожен зі студентів-учасників у виконання, проте перше місце визначили одностайно – Оксана Савонік, першокурсниця теплоенергетичного факультету, яка своїм артистичним виконанням  балади  "Причинна" нікого не залишила байдужим.  Друге місце посіли відразу два учасники – Олексій Соломенко (ММІ) за вірш "Муза" та Микола Близнюк (ІЕЕ) за уривок з поеми "Сон". Третє місце журі розподілило між трьома декламаторами – Юлією Орловою за її власний вірш, присвячений Кобзареві, "Нелегко зрозуміти біль чужий", Марією Денисенко (ФІОТ) за вірш "Ми восени таки похожі" та "поетичним тріо" (К. Гречкосій, А.Сухар, А. Миколаєнко) з Інституту енергоменеджменту та енергозбереження за уривки з поеми "І мертвим, і живим...". Переможці як нагороду отримали "Кобзарі" Т.Г.Шевченка.

Підводили на заході й підсумки вікторини. Хочеться відзначити, що в ній взяли участь не лише студенти, а й співробітники університету. Переможцями стали Віталій Титарчук (ПБФ) та колишній заввідділу методроботи НТБ НТУУ "КПІ" В.М. Дзигун.

Щиро вітаємо переможців, зичимо їм успіхів та  творчого натхнення.

А.Ф. Нечипоренко, ст. викладач кафедри української мови, літератури та культури НТУУ "КПІ"

Дата події