Цікавою і численною видалася олімпіада з української мови у цьому році: зібралося 75 небайдужих до українського слова як з гуманітарних факультетів, так і з технічних, як то кажуть: і фізики, і лірики. Студенти складали “тест на українськість”, виявляючи свої знання у багатьох аспектах: у використанні фразеологічних одиниць, умінні правильно наголошувати слова, перекладати, орієнтуватися у світі сучасних запозичень і навіть віршувати. Поетична спроба, правду сказати, не всім вдалася, проте охочих поримувати виявилось чимало. Учасникам пропонувалося скласти чотиривірш за поданим початком – відомими словами Максима Рильського про мову, і ось які переспівування рядків ми одержали:

Не бійтесь заглядати у словник
Бо мови ближче рідної немає,
В серцях усіх вона живе й палає,
І буде сяяти не рік, а вік.
(Є.Величко, ФТІ);

Не бійтесь заглядати у словник
Це цінне надбання народу,
Ви мову доглядайте, як квітник,
Не кидайте сміття у чисту воду.

(В.Іваниця, ФЕА)

Перехопилася темою і В.Нікітіна (ФЛ), у якої, на думку оргкомітету, поезія дійсно заграла образами:

Не бійтесь заглядати у словник,
Народу міць і мудрість вся – у ньому,
Знай: досвід пращура –

найліпший помічник,
Цінуй, люби це надбання вагоме.
Словник проти мовчання й скутих форм,
Творець і захист ідеальних стилів,
Це не зібрання беззмістовних форм,
Заклятий ворог мовного безсилля.
Тож не лінуйсь і зазирай щоранку,
Черпай нові багатства на щодень,
І мовлення твоє, немов зраділа бранка,
Розквітне щирим гомоном пісень.

 Надія КравченкоПереможцями олімпіади стали – Надія Кравченко (ФЛ) та Максим Чіпак (ФТІ). “Срібло” у двох майбутніх перекладачів – студенток 2-го курсу ФЛ – А.Артюх та В.Строкань, “бронзу” поділили Ю.Бєлік (ФСП), А.Прибильський (ІТС) та В.Гавриленко (ФЛ). Вітаємо і зичимо успіхів у навчанні!

Хочемо познайомити читачів з нашими переможцями.

Надія Кравченко, неодноразова учасниця предметних олімпіад у школі, приїхала до Києва на навчання з Черкас, займається туризмом та вітрильним спортом, обожнює мандрівки, знайомства з цікавими людьми, мріє про багато що, але найважливіше – скласти добре першу в житті сесію. На запитання, чи має вона життєвий девіз, відповіла по-англійськи – Harder, better, faster, stronger! – складніше, краще, швидше, сильніше!

Максим ЧіпакМаксим Чіпак, волинянин, здобув освіту в рідному Луцьку, одна мрія його вже здійснилася – став студентом НТУУ “КПІ”. До цього часу ніколи не брав участі в олімпіадах з української мови, проте завжди цікавився філологією, у вільний час пише вірші. Займається баскетболом, багато часу проводить зі своїми друзями. Ніколи не спинятися на досягнутому – ось його життєве кредо. У майбутньому Максим прагне стати не лише гарним фахівцем у своїй сфері, а насамперед – справжньою особистістю, про яку Андрій Малишко колись сказав: “Ми – це не безліч стандартних “Я”, а безліч всесвітів різних”.

А.Ф.Нечипоренко, член оргкомітету