Нещодавно Комітетом з економічних реформ при Президентові України визначено 10 пріоритетних національних проектів розвитку держави з актуальних напрямів. Серед них: “Нова енергія”, “Енергія природи”, “Нова якість життя”, “Чисте місто”, “Якісна вода”, “Відкритий світ”, “Місто майбутнього”, “Нова інфраструктура”, “Нове життя”, “Олімпійська надія”. У рамках кожного з цих проектів передбачено організаційне і фінансове забезпечення практичної реалізації дуже важливих для нашої держави конкретних справ.

За окремими напрямами цих проектів науковці НТУУ “КПІ” мають чимало напрацювань на базі кафедр та разом із партнерами в рамках діяльності наукового парку, тож просто зобов’язані долучитися до їх реалізації. Це стосується, зокрема, і інформаційно-телекомунікаційних технологій. Адже проект “Відкритий світ” передбачає створення національної інформаційно-комунікаційної системи на основі технології 4G. Дослідження за цим напрямом в частині високошвидкісного доступу до інформаційних мереж провадяться в ІТС і вже є приклади вдалого їх впровадження в корпусах університету, також в університеті наявні інформаційно-комунікаційні мережі, інтегровані до державних науково-освітянських мереж.

З огляду на це з ініціативи проректора з наукової роботи М.Ю. Ільченка відбулася зустріч з керівником проекту “Відкритий світ” Ігорем Федоровичем Курусом. В ході розмови з’ясувалося, що програма «Відкритий світ» складається з 4 підпрограм, що стосуються: створення національної телекомунікаційної мережі для обміну інформацією в освітянському середовищі (державні органи – обласні – районні – сільські заклади), вона має будуватися з використанням як оптичних систем зв’язку, так і радіодоступу, що забезпечують безпроводовий доступ до важкодоступних територій у межах населених пунктів; створення програмно-технічних комплексів (програмного забезпечення); напрацювання змісту (контенту) створюваного інформаційного середовища – це найбільш складний аспект, оскільки мова йде про наповнення реальною інформацією, тобто змістом підготовки фахівців, який має бути основним і задля чого, власне, створюється ця інформаційно-комунікаційна система; і останнє – маркетингові дослідження й економічний аналіз реалізації такого проекту.

Керівнику проекту “Відкритий світ” було надано інформацію  про напрями і результати діяльності науковців КПІ та запрошено відвідати університет для більш докладного ознайомлення з наявними розробками, зокрема програмно-технічними комплексами, які забезпечують науково-освітню діяльність університету (серед них і мережа “УРАН”, у створенні якої взяв участь наш університет для здійснення науково-освітньої діяльності на території країни). Приміром, в Інституті інформаційних технологій в освіті, який займається напрацюванням контенту стосовно вищої школи, накопичено певний досвід, що стане у пригоді при наповненні інформацією шкільних освітніх мереж.

У ході розмови, доробок НТУУ “КПІ” було визнано суттєвим, а пропозицію про участь у втіленні державних програм – своєчасною. Найближчим часом будуть здійснені організаційні заходи щодо залучення науковців КПІ до реалізації інших пріоритетних національних проектів нашої держави.

За інформацією НДЧ

Дата події