Наш університет постійно розширює міжнародне співробітництво з навчальними закладами Європи та світу. Яскравим прикладом такої співпраці є програма подвійного магістерського диплома між НТУУ «КПІ» й ТУ Дрездена (Німеччина), першими учасниками якої стали А.Ткаченко та П.Голубєв – студенти ФЕЛ з кафедри мікроелектроніки (завідувач – академік НАН України Ю.І.Якименко). Ця програма бере свій початок у 2007 р., коли між НТУУ «КПІ» та ТУ Дрездена було укладено угоду, відповідно до якої будь-який студент КПІ, що має диплом бакалавра та вступив до магістратури, перший рік (5-й курс) навчається в Україні, а другий (6-й курс) – у Німеччині. Для зарахування на програму необхідні знання німецької, підтверджені сертифікатом, та успішне складання (після 5-го курсу) чотирьох вступних іспитів до німецького ВНЗ. Така загальна вимога для всіх, хто  бажає вступити до магістратури факультету електроніки ТУ Дрездена, незалежно від національності та громадянства.

Антон ТкаченкоАнтон Ткаченко та Павло Голубєв, успішно засвоївши програму 5-го курсу НТУУ «КПІ», продовжили навчання в лабораторії електронного монтажу ТУ Дрездена. Директор лабораторії проф. Клаус-Юрген Вольтер, є головним координатором програми від ТУ Дрездена. Українські студенти відвідували ті ж заняття, що й їх німецькі колеги, виконуючи всі вимоги програми магістерського навчання в Дрездені, й одночасно проходили науково-дослідну практику. Дослідження провадилися на замовлення партнерів університету з німецької промисловості й фінансувалися ними. Після успішного завершення науково-дослідної практики студенти ще півроку працювали над магістерською роботою. Заключним етапом став захист магістерської німецькою мовою. Це відбулося 27 вересня ц.р. в ТУ Дрездена у присутності керівників магістерських робіт, директора лабораторії електронного монтажу, її співробітників та ін.

Через тиждень після повернення в Україну, а саме  8 жовтня 2010 р., відбувся другий захист, уже українською, в залі засідань адміністративної ради НТУУ «КПІ» перед ДЕК, яку очолював професор, д.т.н. В.Г.Вербицький – директор Інституту мікроприладів НАН України. Серед присутніх – перший проректор Ю.І.Якименко, керівник управління міжнародних зв’язків професор Б.А.Циганок, декан ФЕЛ професор В.Я.Жуйков, професори В.Я.Петровський та Ю.М.Поплавко, керівники робіт з КПІ – доценти О.В.Верцанова й А.В.Іващук та ТУ Дрездена – професор Клаус-Юрген Вольтер і д-р Юрген Ульман; представники кафедри мікроелектроніки та ін. Студенти гідно представили результати своєї праці. Відповіді на запитання вони давали тією мовою, якою вони лунали, – українською, російською, англійською, німецькою. Після успішного захисту й оголошення результатів відбулася жвава дискусія між усіма зацікавленими сторонами.

На завершення професор Клаус-Юрген Вольтер і д-р Юрген Ульман представили коротку презентацію для потенційних майбутніх учасників програми про можливості проведення досліджень, життя в Дрездені та інші аспекти програми подвійного магістерського диплома. Німецькі вчені відзначили високу професійну підготовку студентів НТУУ «КПІ» і висловили сподівання на продовження двостороннього співробітництва.

За інформацією ФЕЛ

Дата події