Генеральний директор Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) доктор Френсіс Гаррі 29 червня – 1 липня 2010 р. перебував з візитом в Україні. НТУУ “КПІ” активно співпрацює з ВОІВ, яка функціонує з 1967 р. і сприяє охороні інтелектуальної власності в усьому світі шляхом забезпечення співробітництва між державами та управляє багатосторонніми договорами, що регулюють правові й адміністративні аспекти інтелектуальної власності. Україна, як держава-засновник ООН, стала членом ВОІВ у 1970 р. На сьогодні Україна є учасницею 22 договорів, адміністративні функції яких виконує ВОІВ.

У жовтні 2002 р. між ВОІВ і НТУУ “КПІ” було укладено угоду, згідно з якою, зокрема, в університеті на базі ФСП і ММІ організовано підготовку фахівців за навчальними програмами Всесвітньої академії ВОІВ, на базі НТУУ “КПІ” проведено симпозіуми, семінари, організовано курси дистанційного навчання, обмін навчальними матеріалами, академічною інформацією, періодичними виданнями.

1 липня 2010 р. Френсіс Гаррі відвідав НТУУ “КПІ”, де взяв участь у засіданні Вченої ради університету з нагоди вручення йому диплома “Почесний доктор НТУУ “КПІ” за особистий внесок у вдосконалення міжнародної системи правової охорони інтелектуальної власності. На урочистості з цієї нагоди до КПІ завітали міністр освіти і науки України Д.В.Табачник, директор департаменту інтелектуальної власності Міносвіти України М.В.Паладій, заступник директора департаменту ООН та інших міжнародних організацій МЗС України В.Христич, представники наукової громадськості, студентів, ЗМІ та ін.

Після нагородження Ф.Гаррі виступив перед студентами та викладачами з лекцією про сучасний стан світового розвитку інтелектуальної власності. Він, зокрема, зупинився на питаннях інтенсифікації інвестицій в науку, геополітичних змін продуктивних сил у світі, інтернаціоналізації науки і технологій, зміни моделей інновацій, цифрових технологій при створенні творчих продуктів тощо. На сьогодні витрачається 7 млрд дол. на створення нових знань, і з кожним роком ця цифра зростатиме, але технології нерівномірно розподіляються у світі. “Інновації – важливий компонент економічного зростання та покращення якості нашого життя, – підсумував промовець. – І завдання ВОІВ – виробити складну систему захисту прав і інтелектуальної власності”.

Вітаючи гостя, Д.В.Табачник зауважив, що ХХІ ст. можна назвати століттям інтелектуальної власності: змінюється зміст людської праці, економіка базується на знаннях, тож авторитет і вага ВОІВ у світі зростатиме. Він запропонував розглянути питання про проведення наступного року в Україні поважного форуму ВОІВ, присвяченого питанням захисту інтелектуальної власності, що сприятиме просуванню норм і пріоритетів ВОІВ на територію країн СНД, які вдосконалюватимуть своє законодавство відповідно до світових стандартів. Така подія сприятиме подальшому прогресу науки і освіти.

Дата події