Надзвичайний і Повноважний Посол Куби в Україні Фелікс Леон Карбальо відвідав факультет соціології і права НТУУ “КПІ” 19 травня. Він взяв участь в урочистому відкритті виставки портретів 54 кубинських жінок-героїнь різних часів, які присвятили своє життя боротьбі за незалежність своєї країни. Виставка відбувається в рамках року відзначення 20-річчя Кубинської програми лікування дітей, які постраждали від Чорнобильської аварії. Автор портретів – Антоніо Герреро, один з п’яти кубинських героїв – борців проти тероризму, які майже 12 років перебувають у в’язницях США за необгрунтованим обвинуваченням. Життя автора тісно пов’язане з Києвом. Він – випускник Київського інституту інженерів цивільної авіації (сьогодні – НАУ), пізніше проходив у цьому ж вузі курси підвищення квіаліфікації. В Україні видано вже кілька його поетичних збірок. Тепер ми маємо можливість познайомитися з його графічними роботами, в яких представлена історія Куби в жіночих портретах.

Галерею відкриває портрет індіанки Касігуайї, що загинула в боротьбі проти іспанських колонізаторів. Негритянка Карлота, одна з рабинь, привезених з Анголи, була одним з керівників повстання на цукрових заводах у 1843 році. Маріанна Грахалес Коейо (1815-1893) є символом кубинської жінки-героїні. З 13 її синів 11 загинули в боях за незалежність Куби. Навіть у похилому віці вона працювала в госпіталях революційної армії. Айде Сантамарія Куадрадо (1923-1980) – учасниця штурму казарми Монкада. Вона брала участь в організації повстання 30 листопада 1956 року, воювала в Сьєра Маестро. Селія Санчес Мандулей (1920-1980) була першою жінкою, яка 19 березня 1957 року вступила до лав Повстанської армії і брала участь у нападі на казарму Уверо – у першому важливому бою революційних сил. Всього більше як півсотні портретів, і за кожним з них – ціла історія. На завершення церемонії виставки Фелікс Карбальо та третій секретар посольства Яіма Вега одержали в подарунок від господаря художньої галереї ФСП Г.Ю. Марченка старовинні українські рушники.

зустріч посла Куби зі студентами та викладачами ФСППісля відкриття виставки відбулася зустріч посла Куби зі студентами та викладачами ФСП. Посол Ф.Л. Карбальо розповів про сучасну Кубу і відповів на запитання слухачів. Незважаючи на економічну блокаду з боку США і сучасну світову фінансову кризу, Куба зберігає високі стандарти в різних сферах державної соціальної політики, зокрема, забезпечує безкоштовну освіту (в тому числі і вищу) і високоякісне медичне обслуговування, рівень якого визначений МОЗ як зразковий для країн, що розвиваються. Великі успіхи досягнуті в трансплантології, у сфері медичних біотехнологій, особливо в розробці протиракових препаратів. Всіми цими досягненнями мали можливість безкоштовно скористатися і ті 23 тис. українських дітей, які були вилікувані за останніх 20 років.

Питання, які ставили слухачі, стосувалися різних аспектів життя кубинського суспільства - міжнародних відносин, у тому числі і кубинсько-українських, культури, виховання, працевлаштування студентів.

Заключне слово в зустрічі було надано Мануелю Лопесу – координатору Українського національного комітету “За свободу П’яти кубинських героїв”, який подякував присутнім і підкреслив, що факультет соціології і права – це один з осередків українсько-кубинської дружби і акцентував увагу на важливості таких зустрічей і надалі.

Не можна не відзначити ту прекрасну дружню атмосферу, яка панувала в цей день. І звичайно ж, хотілося б висловити сподівання, що п’ятеро кубинських героїв отримають, нарешті, заслужену свободу і зможуть продовжити свою діяльність на благо Куби і всього людства.

Д.Столяренко, студент ФСП, Фото Ольги Кузьменко

Дата події