РТФ, як і весь НТУУ “КПІ”, пишається своїми обдарованими творчим талантом студентами. Хочу розповісти про трьох із них, моїх магістрантів, які досягли значних творчих успіхів у науковій роботі на кафедрі теоретичних основ радіотехніки (ТОР), є переможцями всеукраїнських олімпіад з радіотехніки, іменними стипендіатами.

Олександр СушкоОлександр Сушко прийшов на РТФ у 2004 р. після закінчення із золотою медаллю гімназії в м. Дубно. На першому курсі був кращим серед студентів РТФ на університетській олімпіаді з математики. Починаючи з другого курсу, під впливом роботи на кафедрі, сформувалися наукові інтереси, напрям подальшої діяльності, прийшло захоплення антенною та НВЧ технікою. Магістрантом Олександр брав участь у наукових розробках кафедри, накопичував досвід і вміння з розробки та проектування антенних систем. З третього курсу бере участь у всеукраїнських олімпіадах з радіотехніки: 2007 р. – третє командне місце; 2008 р. – перше командне місце; 2009 р. – друге особисте місце в загальному заліку.

О.Сушко бере участь у всеукраїнських та міжнародних фахових конференціях, відзначався дипломами за кращу наукову доповідь, є автором трьох статей у наукових фахових журналах та публікації в збірнику матеріалів конференції. Усі навчальні семестри закінчив на “відмінно”. На 3-му курсі отримував стипендію Укртелекому, на 4-му – ректора НТУУ “КПІ”, на 6-му – Верховної Ради України.

А ще Олександр захоплюється футболом, великим тенісом, лижним спортом, волейболом. Любить подорожувати, особливо Карпатами та Кримом.

Дмитро ДолженкоДмитро Долженко з’явився на кафедрі ТОР у 2004 р. після підготовчих курсів РТФ, навчається за спеціальністю “Радіоелектронні системи, пристрої та комплекси”.

Починаючи з 3-го курсу бере участь у всеукраїнських олімпіадах з радіотехніки: 2007 р. – третє командне місце; 2008 р. – третє особисте місце. Успішно виступає на міжнародних та всеукраїнських науково-технічних конференціях. Неодноразово нагороджувався дипломами за кращу наукову доповідь. На четвертому та п’ятому курсах Д.Долженко отримував стипендію Укртелекому, на шостому – Верховної Ради України.

З четвертого курсу почав працювати під моїм керівництвом. Саме під час роботи на кафедрі Дмитро відкрив для себе дивовижний світ антен та пристроїв НВЧ, мав можливість брати участь у розробці нових конструкцій антен. Дмитро веде активний спосіб життя: захоплювався дзюдо, альпінізмом, тепер підтримує форму завдяки бігу, заняттям у тренажерному залі. Любить читати фахову та художню літературу, обожнює природу та спілкування з цікавими людьми.

Степан ПільтяйСтепан Пільтяй навчається на РТФ з 2005 р. (після закінчення із золотою медаллю гімназії “Києво-Могилянський колегіум”). Ще в гімназії Степан виявляв неабиякі здібності до навчання, у 2001 та 2005 рр. нагороджений дипломами за третє місце ІІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з математики.

На РТФ С.Пільтяй проявив себе як активний учасник і призер міжнародних конференцій та всеукраїнських студентських олімпіад.

У 2008 р. здобув перше місце у змаганнях з дисципліни “Електродинаміка та поширення радіохвиль” на олімпіаді з радіотехніки, у 2009 р. – перше місце в ІІ турі Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни “Цифрові пристрої та мікропроцесори”, є автором 4 наукових праць.

У 2008 та 2009 рр. брав участь у науково-технічній конференції студентів, аспірантів та молодих учених РТФ “Радіоелектроніка у ХХІ столітті”. Двічі нагороджувався дипломом I ступеня за кращу наукову доповідь на цій конференції. У 2007 р. С.Пільтяй отримував іменну стипендію Київського міського голови, у 2008 р. – ректора НТУУ “КПІ”, у 2010 р. – Президента України.

На сьогодні ці студенти беруть безпосередню участь у наукових розробках кафедри, що виконуються на замовлення як державних структур, так і промислових підприємств. Тому їх магістерські дисертації є цілком реальними, вони завершуються розробкою і випробовуванням дослідних зразків нової антенної тех-

ніки.

Насамкінець зауважу: для досягнення творчих успіхів потрібні не лише талант і наполеглива робота студентів, а й повсякденна продумана творча робота їх наукових керівників. Але саме на цю роботу, я вважаю, не треба шкодувати ні сил, ні часу, бо вона окупиться сторицею.

Ф.Ф.Дубровка, зав. кафедри ТОР, науковий керівник магістрантів