У ЦКМ КПІ з 9 до 25 квітня багатьом КПІшникам (і не тільки!) пощастило милуватися картинами випускника нашого університету художника-графіка Олексія Шеляга. Понад 15 років тому молодий художник почав пошук власного художнього напряму, що найбільше відображає його бачення світу. Бездонна фантазія художника не дозволяє зупинятися, і картини художника перманентно дорослішають і змінюють настрій разом з автором.

Світ контрастів вельми приваблює художника. Специфічним поєднанням чорного та білого у своїх роботах митець демонструє своє бачення полярного світу, в якому живе, – місце в ньому світла і темряви, доброго та злого. У кожної речі своя сутність, і кожна з них має своє – чорне чи біле – забарвлення. Навіть вітер, виявляється, не прозорий, а чорно-білий, як і все навколо.

робота Олексія Шеляга«Роботи Олексія не нагадують ніякі інші», – вважає мати Олексія і викладач КПІ Ольга Олександрівна Лебедєва. Особливу індивідуальність сина Ольга Олександрівна вбачає в неабиякій майстерності так реалістично передати увесь об’єм навколишнього світу. Справді, Олексій, наче фотограф, що володіє магією зорового масштабування, дозволяє в одній картині побачити цілий світ в усій його величі та красі. Не даремно одна з них має назву «Простір».

З художником бачиш світ геть зблизька, можливо, бачиш навіть те, чого раніше не бачив. Разом із художником розумієш, що все навколо: вода в річці, пустеля, квіти складають різноманітні знайомі і незнайомі нам геометричні фігурки. Кожне з дерев, зображених на картині «Ліс», має свій індивідуальний орнамент. Виходить, це не тільки Шеляговий «Ліс» – це ліс наш із вами.

Зображенню на картинах художника властива динаміка руху. Складається навіть враження, що художник творив, їдучи машиною.

Фантазія художника – джерело для фантазії глядача. У роботах Олексія кожен бачить своє. Деякі думки збігаються. Так, картина «Грот» – то, бачте, не тільки вид із печери на море. Чимало знайомих художника бачать на картині птаха, що задумливо дивиться в далечінь.

Так просто, за допомогою двох кольорів рукою Майстра творяться справжні шедеври.

Анюта Камонгар