Однією з найважливіших форм підготовки вчених та розвитку науки були і залишаються наукові школи. Важливу роль у становленні та розвитку таких шкіл відграють їх лідери та фундатори. Однією з таких особистостей по праву можна вважати Йосипа Ілліча Чорнобильського, основоположника київської школи процесів та апаратів хімічної технології, яка поряд з московською та ленінградською була однією з провідних в Радянському Союзі і продовжує утримувати свої позиції сьогодні.

Професор Й.І. Чорнобильський очолював кафедру машин та апаратів хімічних виробництв (яка з 1997 року є кафедрою машин та апаратів хімічних і нафтопереробних виробництв) з 1945 по 1973 рік. Під його керівництвом захистили кваліфікаційні роботи 25 кандидатів і докторів наук, серед яких майбутні професори кафедри Р.Я. Ладієв, Ю.Ю. Лукач, О.Н. Півень, Є.Г. Воронцов, В.М. Марчевський, Я.М.Корнієнко, доценти С.А. Городинська, В.Т. Миргородський, Ю.М. Тананайко, О.Г. Зубрій, С.В. Сидоренко та інші. За роки діяльності Йосипа Ілліча на посаді завідувача кафедри була значно розширена навчально-методична база кафедри, сформовані пріоритетні напрямки наукових досліджень, до яких належать випарні та плівкові процеси, дослідження властивостей полімерів та створення обладнання для їх виробництва і переробки, розробка нового сушильного обладнання та обладнання для виробництва паперу. Також велика увага приділялася питанню енергозбереження. Основні напрямки наукової школи професора Чорнобильського в подальшому розвивали і продовжують розвивати й нині професори В.М.Марчевський, Ю.Ю.Лукач, Я.М.Корнієнко.

Варто згадати і про творчу діяльність Йосипа Ілліча. Його монографія “Випарні установки” залишається одним з кращих підручників у галузі хімічного машинобудування. Навчальний посібник “Машини і апарати хімічних виробництв. Основи теорії та розрахунку”, написаний авторським колективом за редакцією Й.І. Чорнобильського, витримав три перевидання і досі широко використовується багатьма студентами, аспірантами, науковцями та інженерами.

Разом з тим професор Чорнобильський був високоінтелігентною, чуйною людиною, завжди був готовий надати допомогу,  турбувався про створення творчого середовища для студентів, аспірантів та викладачів. Сучасний склад кафедри МАХНВ докладає всіх зусиль, щоб розвивати методи і принципи наукової школи Й.І.Чорнобильського з метою поліпшення якості підготовки інженерів та науковців, які були б гідними продовжувачами справи вченого та педагога в ХХІ столітті. Зокрема, з 2005 року студенти кафедри МАХНВ отримують стипендію імені Й.І.Чорнобильського. Стипендія призначається студентам 4, 5 та 6-го курсів ІХФ, які відмінно навчаються протягом трьох семестрів і ведуть активну наукову та громадську роботу. За роки існування іменну стипендію отримали понад 30 студентів кафедри МАХНВ, у тому числі майбутні аспіранти та викладачі кафедри О.П.Мельник, В.Т.Вознюк, О.А.Новохат, К.О. Гатілов.

Здобуття НТУУ “КПІ” статусу дослідницького висуває нові вимоги. Щоб відповідати цим вимогам, на кафедрі МАХНВ з 2008 року двічі на рік проводиться науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих учених “Обладнання хімічних виробництв і підприємств будівельних матеріалів”, у якій також беруть участь представники інших кафедр, Інституту технічної теплофізики, Інституту газу та інших установ. Не менш важливим показником успішності роботи студентів є кількість отриманих охоронних документів на винаходи та корисні моделі – 38, що є абсолютним рекордом університету. Тому кращі студенти кафедри МАХНВ заслуговують на заохочення їх діяльності. В поточному році іменну стипендію імені професора Чорнобильського отримали: О.О. Гладкова, М.Т. Довжик, О.Є. Донець, С.І. Кулініч, В.М. Столінець, Г.В. Юдіна. Нагороди та почесні грамоти студентам особисто вручив проректор з навчально-виховної роботи професор Геннадій Борисович Варламов.

Такі успіхи студентів підтверджують міцність традицій київської наукової школи процесів та апаратів, закладеної професором Чорнобильським, і є прикладом для їх наступників.

С.В. Гулієнко, асистент