Делегація Посольства США в Україні 12 лютого відвідала Київську політехніку. До складу делегації входили: Крістофер Фітцджеральд – радник з питань преси, освіти та культури, Сьюзан Клірі – аташе з питань культури, Тімоті Стандарт – заступник аташе з питань культури, Віра Терновська – фахівець з питань освіти.

Гостей ознайомили з історичними та сучасними пам’ятками КПІ, експозицією ДПМ, зокрема відділу авіації і космонавтики ім. І.Сікорського. Їх супроводжував та давав пояснення ректор університету М.З.Згуровський. У залі адмінради Михайло Захарович за допомогою слайдів презентував гостям НТУУ «КПІ», докладно зупинившись на питаннях інтеграції університету до європейського освітнього простору, якості освіти, торкнувся співпраці з іноземними університетами, зокрема співробітництва з міжнародними програмами й організаціями, практики подвійних дипломів та ін. Також висвітлив візити американських високопосадовців та науковців до НТУУ «КПІ», зупинився на структурі наукового парку та розробках, представлених там.

К.Фітцджеральд назвав вражаюче цікавою інформацію, отриману в ДПМ та на презентації. Він закликав студентів та викладачів КПІ долучатися до участі в американських освітніх програмах, що сприяють поглибленню освітньої й наукової інтеграції університетів та розраховані на дослідження в різних галузях науки.

С.Клірі зупинилася на індивідуальних програмах обміну студентами та програмі «Гість на запрошення» і назвала їх одним із способів підтримки співробітництва між нашими країнами. В Україні є досягнення в галузі фундаментальних наук, є науковий потенціал, впевнена вона.

Т.Стандарт поінформував, що Програма ім. Фулбрайта – це найстаріша і найбільш відома у світі програма наукових обмінів Сполучених Штатів Америки. Вона діє з 1946 року, нині – у 155 країнах світу. Натоді молодий сенатор Вільям Фулбрайт мав можливість, завдяки науковим стипендіям, побувати в Європі. Розмірковуючи над тим, як запобігти повторенню війн, Фулбрайт вирішив, що тільки вмінням думати про світ як про одну глобальну одиницю людство зможе зберегти себе. А цього можна досягти, коли є можливість пізнати інші суспільства. Прагматичні американці, спільними зусиллями з науковими спільнотами інших країн, створили програму, за якою науковці, студенти та різні громадські діячі поза США мають змогу побувати в Америці, а американці – в інших країнах світу. З 1992 р. десятки українських науковців скористалися цією програмою, майже 400 американських викладачів відвідали Україну. Студенти та викладачі, які повернулися в Україну після стажування за кордоном, здатні зробити свої ВНЗ більш прогресивними. Американцям теж є чого повчитися в Україні, розмірковував пан Стандарт.

Підсумовуючи, М.З.Згуровський назвав візит представників посольства новою хвилею співпраці між українськими та американськими університетами. Нині Україна стає більш прагматичною, її краще розуміє світ. Він подякував за висловлені пропозиції та наголосив, що для київських політехніків більш бажаними є контакти в рамках інноваційних програм – обмін студентами, викладачами, візити лекторів.

М.З.Згуровський звернувся з пропозицією організувати на базі НТУУ «КПІ» віртуальний інформаційний центр, де оперативно можна було б отримати інформацію про нові американські програми, стипендії, гранти тощо. Він також запросив використовувати університет для проведення знакових заходів з молоддю – круглих столів, зустрічей тощо. «Будемо раді на новому якісному рівні продовжувати співпрацю», – запевнив він.

Н.Вдовенко

Дата події